MANAKABATA.LV Ekspertu viedokļi

Baiba Grandāne: atbildes par darba algām un VID reitingiem


Šajā rakstā Baiba Grandāne, LNKA sertificēta nodokļu konsultante, SIA “Borovkovs & Grandāne” Legal. Tax. Audit valdes locekle, sniedz savas atbildes uz jautājumiem par darba algām un VID reitingiem, ko iesūtīja konferences “Finanšu vīzija 2023” dalībnieki.

VID reitingi un atalgojuma atbilstības

Kāpēc VID nesen konkrētām nozarēm izsūtīja vēstules par algu neatbilstību tieši statistikas pārvaldes algu datiem?

Baiba Grandāne: VID izstūtīja vēstules tieši konkrētām nozarēm, jo tika vērtēts nevis konkrēts nodokļu maksātājs un viņa algu atbilstība pēc VID datiem, bet gan konkrēto nodokļu maksātāju atalgojuma atbilstība nozares vidējai darba samaksai. Pats VID neapkopo datus pa nozarēm, to dara Centrālā statistikas pārvalde. Līdz ar to, kā tika norādīts arī konferencē – VID izmanto gan savus datu apkopojumus, gan arī CSP datus. Tāpēc, novērtējot sava uzņēmuma atalgojuma atbilstību, vērā jāņem abu iestāžu dati.

Statistikas pārvaldei datus neiesniedz visi uzņēmumi atšķirībā no VID. Kā var vispār vērtēt algu informāciju pēc CSP datiem?

Baiba Grandāne: CSP dati tiek izmantoti nodokļu veicinošos pasākumos kā raksturojoša informācija. Ņemiet vērā, ka papildus nodokļu maksājumus VID nenosaka tikai uz CSP datu pamata. VID aicina Jūs pašus novērtēt savas nodarbinātības atbilstību nozarei vai minimālai darba samaksai valstī, vai vidējai darba samaksai valstī, u.tml. VID ir tiesīgs sniegt rekomendācijas atalgojuma sistēmu uzlabošanai Jūsu uzņēmumā. Jums nav pienākums tām piekrist, un Jūs vienmēr varat oponēt VIDam.

Cik ilgā laika periodā apkopoti un analizēti dati, kas ietilps VID reitingos?

Atkarībā no reitinga pozīcijas – tie būs attiecīgi 3 vai 6, vai 12 mēnešu periodi.

VID kontroles pasākumi

Kas jāzina uzņēmumiem attiecībā uz VID kontroles pasākumiem 2024. gadā? Kā tiem praktiski sagatavoties, lai mazinātu finansiālos riskus?

Aicinām Jūs skatīt nodokļu ekspertes Baibas Grandānes atbildes vebinārā VID pārbaudes 2024: ko sagaidīt un kā sagatavoties.

Darba algas, piemaksas un līgumi

Darba devējs mainījis juridisko nosaukumu un liek pārslēgt darba līgumus. Vai viņš ir tiesīgs mainīt līguma nosacījumus (alga, amata nosaukums)?

Baiba Grandāne: Nē, šādas izmaiņas darba līgumā kā pamatojumu, norādot, ka mainīts tikai darba devēja nosaukums (izmaiņas rekvizītos), nevar būt par pamatu mainīt citus darba līguma nosacījumus. Jebkuras izmaiņas darba līgumā ir veicamas vai nu uz pušu vienošanās – tām labprātīgi piekrīt darba devējs un darbinieks (Darba likuma 97. pants), vai nu darba devējam šādas izmaiņas darba līgumā jāveic, ievērojot Darba likuma 98. pantu un 101. panta pirmo daļu, proti, jāpiedāvā darbiniekam darba līguma grozījumi, vienlaicīgi brīdinot, ka grozījumu nepieņemšanas gadījumā darba devējs pēc 1 mēneša uzteiks darba attiecības.

Vai apdrošināšanai vajadzētu parādīties algas lapiņā?

Baiba Grandāne: Apdrošināšana atbilstoši Darba likuma 59. panta regulējumam ir uzskatāma par “jebkura cita veida atlīdzība saistībā ar darbu”, un tā būtu atspoguļojama algas lapiņā.

Kādi dokumenti (bez čeka) būtu vēl papildus jāsagatavo, ja darbiniekam dāvanā pasniedz ziedus (līdz 15 eiro)?

Baiba Grandāne: Būtu noformējams rīkojums par dāvanu, lai tiktu identificēts konkrēts darbinieks, kuram ziedi tiks dāvināti, un konkrēts notikums.

… un ja čekā par ziediem nav norādīts darbinieka vārds? Piemēram, ja gada laikā regulāri ir šādi ziedu čeki, kā tad pierādīt, ka visi nav dāvināti vienam cilvēkam, attiecīgi pārniedzot 15 eiro.

Tieši tādēļ ir jāraksta rīkojums, kurā tiek identificēts konkrētais pirkums – ziedi pēc čeka, darbinieka dati, kuram plānots dāvināt ziedu un sakarā ar kādu notikumu.

Ko sagaidīt 2024. gadā?

Kas jāzina uzņēmumiem attiecībā uz VID kontroles pasākumiem 2024. gadā? Kā tiem praktiski sagatavoties, lai mazinātu finansiālos riskus?

Aicinām Jūs skatīt nodokļu ekspertes Baibas Grandānes atbildes vebinārā VID pārbaudes 2024: ko sagaidīt un kā sagatavoties.


MANAKABATA.LV , , :

MANAKABATA.LV Grāmatvedības serviss

MANAKABATA.LV Apmācības un vebināri