MANAKABATA.LV Ekspertu viedokļi

Gundega Dambe: dokumentu noformēšana, līgumi, e-paraksti


Šajā rakstā Gundega Dambe, Latvijas Personālā Vadīšanas Asociācijas valdes locekle, sniedz skaidrojumu par dokumentu noformēšanas aktualitātēm – dokumentu noformēšana, līgumi, e-paraksti.

VIDEO INTERVIJA

Papildus iespējams noskatīties pilnu video interviju ar Gundegu Dambi par tēmu “Atbildes uz vebināra jautājumiem: dokumentu noformēšanas aktualitātes”, kas ir pieejama MANAKABATA.LV platformas abonentiem sadaļā Ekspertu viedokļi.

Skaities vai klausies ekspertus MANAKABATA.LV platformā. Zemāk rakstveidā apkopotas dažas no ekspertes atbildēm uz jautājumiem.

Līguma parakstīšanas datums

Ko darīt, ja pakalpojuma līguma uzsākšanas datums ir 1.janvāris, bet elektroniski parakstīt līgums ir iespējams tikai 15. janvārī? Kuru datumu uzskata par pakalpojuma uzsākšanas datumu?

Gundega Dambe: Ja faktiski pakalpojuma sniegšana ir uzsākta 1. datumā un tas ir atrunāts līgumā, tad 1. datums ir uzskatāms par pakalpojuma sniegšanas datumu. Protams, reālajā dzīvē var būt dažādas situācijas, kāpēc līgums bija parakstīts vēlāk. Jāatceras, ka pakalpojuma sniedzējam darbs bez laicīgi parakstīta līguma var radīt papildu riskus.

Paraksta atšifrējums

Vai elektroniski parakstītājos dokumentos paraksta atšifrējums nav obligāts?

Gundega Dambe: Jā, tas nav obligāts. Elektroniski parakstītos dokumentos ir redzams, kurš, kad un cikos ir parakstījis šos dokumentus. Līdz ar to dokumenta parakstītāji ir identificējami.

Likvidēta uzņēmuma dokumenti

Ja uzņēmums ir likvidēts un dokumenti ir palikuši glabāšanā pie likvidatora, vai šo dokumentu glabāšanas termiņi ir tādi paši kā eksistējošam uzņēmumam?

Gundega Dambe: Likvidatoram šie dokumenti ir jānodod glabāšanai arhīvā. Tā ir obligāta likumdevēja prasība. Dokumenti pie likvidatora nekādā gadījumā nepaliek. Viņam būs jānoslēdz līgums vai nu ar valsts, vai ar privāto arhīvu, jāsagatavo un jānodod dokumenti likumiski noteiktā kārtībā.

Darba līgumu grozījumu parakstīšana

Ko darīt situācijā, ja darba devējs pieprasa darba līguma grozījumus parakstīt ar roku, bet pats darbinieks vēlas to darīt ar elektronisko parakstu?

Gundega Dambe: Ja darba devējs nav pārgājis uz elektroniskiem dokumentiem un lieto papīra dokumentus, tad tie jāparaksta ar roku. Protams, tas rada papildu administratīvas darbības. Piemēram, ja uzņēmums atrodas Daugavpilī, bet darbs ir veikts Liepājā, tad būs jāsūta parakstītie dokumenti pa pastu. Tomēr darba devējam ir sava iekšējās dokumentu pārvaldības kārtība, kurā viņš nosaka, kā uzņēmumā norisinās dokumentu parakstīšanas process. Ja tajā ir noteikts, ka dokumenti ir jāparaksta pašrocīgi, tad tā tam jābūt, un tam jāpiekrīt.

EKSPERTU VIEDOKĻI

Vairāk ekspertu skaidrojumus un viedokļus skaties MANAKABATA.LV platformā. Reģistrēties bez maksas vai Abonēt

Tagad arī lietotnē:  App Store · Google Play


MANAKABATA.LV :

MANAKABATA.LV Grāmatvedības serviss

MANAKABATA.LV Apmācības un vebināri