MANAKABATA.LV Ekspertu viedokļi

Baiba Grandāne: darbinieku labumi, saliedēšana un nodokļi


Uzņēmuma saimnieciskās darbības ietvaros var rasties dažādas situācijas, kad darbinieki piedalās uzņēmuma organizētās akcijās un pasākumos, kas var radīt būtiskas nodokļu sekas uzņēmumam. Šajā rakstā Baiba Grandāne, LNKA sertificēta nodokļu konsultante, SIA “Borovkovs & Grandāne” Legal. Tax. Audit valdes locekle, skaidro, kā tiek apmaksāti darbinieku labumi, kā tiek definēta darbinieku saliedēšana un saliedēšanas pasākumi, kā tiek aprēķināti un piemēroti nodokļi.

Preču atlaides darbiniekiem

Vai darba devēja piešķirtās atlaides precēm, kuras iegādājas uzņēmuma darbinieki, ir labums?

Baiba Grandāne: šajā gadījumā vērtējams tas, vai šāda atlaide tiek piešķirta tieši darbiniekam – individuāla atlaide. Ja tas ir kā papildus bonuss, tad šāda atlaide būtu vērtējama IIN likuma 8. panta izpratnē.

21.09.2010. MK noteikumu Nr. 899 “Likuma “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” normu piemērošanas kārtība” 18.2. punkts definē ienākumus, par kuriem nav jāmaksā algas nodoklis. To starpā nav atlaides precēm.

Līdz ar to, ja šāda atlaide tiek piešķirta tieši darbiniekam un darba devējs nemaksā UIN no šādiem negūtiem ieņēmumiem, kas radušies sakarā ar atlaides piešķiršanu, tas būtu atzīstams par darbinieka gūto labumu, kam piemērojami darbaspēka nodokļi.

Semināri un saliedēšanas pasākumi

Situācija: Uzņēmums savās telpās organizē semināru ar uzņēmuma darbību saistītām tēmām, kurā piedalās lektors no cita uzņēmuma. Semināra dalībniekiem tiks apmaksātas kompleksās pusdienas no vietējās kafejnīcas. Seminārā ir iespēja piedalīties visiem uzņēmuma darbiniekiem, bet realitātē – visi nepiedalās.

Vai šo pasākumu var definēt, kā personāla saliedēšanas pasākumu? Vai iespējams pusdienu izmaksas iekļaut saimnieciskās darbības izmaksās (summa iekļaujas 5% limitā)?

Baiba Grandāne: UIN likums nenosaka kā kritēriju saliedēšanas pasākuma noteikšanai tieši visu darbinieku piedalīšanos šādā pasākumā. Līdz ar to visu darbinieku nepiedalīšanās nav šķērslis, lai šī pasākuma izmaksas iekļautu ar saimniecisko darbību saistītos izdevumos, tai skaitā, pusdienu summu.

EKSPERTU VIEDOKĻI

Vairāk ekspertu skaidrojumus un viedokļus skaties MANAKABATA.LV platformā. Reģistrēties bez maksas vai Abonēt

Tagad arī lietotnē:  App Store · Google Play


MANAKABATA.LV :

MANAKABATA.LV Grāmatvedības serviss

MANAKABATA.LV Apmācības un vebināri