MANAKABATA.LV Ekspertu viedokļi

Linda Lielbriede: TOP piecas fiktīvu darījumu pazīmes


Fiktīvi darījumi ir viens no lielākajiem izaicinājumiem uzņēmējdarbībā un finanšu pasaulē. Tie var radīt būtiskus finansiālus zaudējumus un juridiskus riskus, kā arī apdraudēt uzņēmuma reputāciju. Tāpēc ir svarīgi laikus atpazīt un novērst šādus darījumus. Šajā intervijā Linda Lielbriede, CAMS, zvērināta advokāta palīdze “Rusanovs & Partneri” zvērinātu advokātu birojā, skaidro, kā var atpazīt šāda veida darījumu un kā rīkoties nestandarta situācijās.

bezmaksas vIDEO INTERVIJA

Video intervija ar Lindu Lielbriedi par fiktīvu darījumu atklāšanu.

Skaities vai klausies ekspertus MANAKABATA.LV platformā. Zemāk rakstveidā apkopotas dažas no ekspertes atbildēm uz jautājumiem.

Fiktīvu darījumu pazīmes

Kādas piecas pazīmes liecina par klienta fiktīvu darījumu?

Linda Lielbriede: Vispirms jāpatur prātā, ka fiktīvs darījums ir darījums, kas nav īsts. Šāda darījuma patiesais mērķis ir pavisam cits.

  • Pirmkārt, piemēram, nav faktiski īstenota preču piegāde vai iegāde, kas būtu atspoguļota dokumentos.
  • Otrkārt, darījuma ekonomiskā vērtība neatbilst preču reālajai vērtībai. Piemēram, var būt gadījumi, kad tiek pasūtītas dārgas ekskluzīvas preces, par kurām samaksāta tik maza summa, ka šķiet, ka šim darījumam nav pievienota reāla vērtība.
  • Treškārt, var būt veikti netipiski darījumi ar uzņēmumiem, kuriem darbības veids ir pavisam cits nekā tas, kas aprakstīts darījuma dokumentos. Piemēram, uzņēmums, kas specializējas naftas produktu tirdzniecībā, pēc dokumentiem piegādāja pārtiku.
  • Ceturtkārt, ir jābūt skaidrībai par darījuma mērķi, būtību un norisi.
  • Piektkārt, jāņem vērā darījuma gala mērķis. Jāatceras, ka jebkura biznesa darījuma mērķis ir radīt pievienoto vērtību. Ja šo vērtību nevar izseko un novērtē, var rasties pamatotas aizdomas.
Rīcība aizdomīgo pazīmju atklāšanas gadījumā

Situācija: NILLTPFN likuma subjekts vairāk nekā desmit gadus sadarbojas ar savu klientu, sniedzot tam grāmatvedības pakalpojumus. Šo gadu laikā ir izveidojušās draudzīgas attiecības. Ilggadējās sadarbības laikā klientam bija parasti tipiski darījumi. Likuma subjekts pēkšņi konstatēja fiktīvu darījumu pazīmes klienta dokumentācijā, par ko būtu jāziņo Finanšu izlūkošanas dienestam.

Kā korekti likuma subjektam atteikties no sadarbības ar šo ilggadējo klientu, ņemot vērā draudzības faktoru?

Linda Lielbriede: Protams, NILLTPFN likuma subjektam vispirms ir jāizpilda ziņošanas pienākums. Taču šādā situācijā mana rekomendācija būtu NILLTPFN likuma subjektam vērsties Finanšu izlūkošanas dienestā ar rakstisku iesniegumu, lai izvērtētu ziņojumu par iespējamo fiktīvo darījumu un lūgtu dienestu sniegt rekomendāciju par to, vai turpināt sadarbību ar klientu vai atteikties no tās. Papildus arī sniegt dienestam informāciju par to, ka sadarbība ar šo klientu ilgst jau vairāk nekā desmit gadus, un šajā periodā darījumi atbilda ekonomiskai būtībai un nesaturēja aizdomīgas darījuma pazīmes.

Apmācību nodarbības

Kādi jaunumi ES sankciju regulējumā ir stājusies spēka ar 24.06.2024? Vai ārpakalpojumu izmantošana NILLTPFN prasību izpildes nodrošināšanai paredz papildus riskus? Kā efektīvāk pārvaldīt savus riskus un nodrošināt atbilstību normatīvajiem aktiem sadarbībā ar klientu?

Obligātas apmācības likuma subjektiem, nodarbību cikls par NILLTPFN un Sankcijām, saskaņā ar NILLTPFN likuma 9. pantu un Starptautisko un Latvijas Republikas nacionālo sankciju likuma 13.1 pantu.

  • Tēma: NILLTPFN un Sankcijas: jaunumi ES regulējumā, ārpakalpojumu izmantošana, praktiskā risku pārvaldība
  • Lektori: Inese Rendeniece, individuāli praktizējoša konsultante (LL.M.), finanšu tiesību eksperte ar vairāk kā 15 gadu pieredzi starptautiskos advokātu birojos un vadītāja līmeņa pieredzi bankā, Daniils Vladimirovs, Capitax PRO SIA partneris, PARTNERsafe risku pārvaldības platformas vadītājs.
  • Datums un laiks: 24.07.2024 14:00-16:00, 26.07.2024 10:00-12:00.
  • Vieta: Tiešsaistē, pieslēguma saite tiek nosūtīta pirms pasākuma.
EKSPERTU VIEDOKĻI

Vairāk ekspertu skaidrojumus un viedokļus skaties MANAKABATA.LV platformā. Reģistrēties bez maksas vai Abonēt.

Tagad arī lietotnē:  App Store · Google Play


MANAKABATA.LV , :

MANAKABATA.LV Grāmatvedības serviss

MANAKABATA.LV Apmācības un vebināri