MANAKABATA.LV Ekspertu viedokļi

Ņina Podvinska: PVN aprēķināšana, PVN reģistrācija, ES darījumi


PVN aprēķināšana un PVN reģistrācija ES darījumu laikā – iegādājoties vai pārdodot preci ES teritorijā, dažreiz neaizdomājamies par svarīgām niansēm. Šajā rakstā Ņina Podvinska, Latvijas nodokļu konsultantu asociācijas valdes locekle, sertificēta nodokļu konsultante, skaidro par PVN reģistrācijas pienākumu preču iegādei no Eiropas Savienības (ES), kā arī par PVN piemērošanas un deklarēšanas kārtību, pārdodot preci ES PVN nemaksātājam. Kā jāaizpilda PVN deklarācija?

PVN aprēķināšana – reģistrācijas pienākuma termiņš

Situācija: Latvijas SIA, kas nav reģistrēta par PVN maksātāju, iegādājas kosmētiskas preces no Francijas uzņēmuma – PVN maksātāja, lai sniegtu kosmetoloģijas pakalpojumus savas saimnieciskās darbības ietvaros. Kopš gada sākuma, tas ir, uz 1. jūliju, SIA ir iegādājusies materiālus par kopējo summu 12 000 euro. Reģistrācijas slieksnis 10 000 euro tika sasniegts 1. jūnijā.

Vai SIA ir jāreģistrējas VID PVN maksātāju reģistrā?

Ņina Podvinska: saskaņā ar PVN likuma 57. panta 1. daļas noteikumiem SIA bija jāiesniedz iesniegums Valsts ieņēmumu dienestā (līdz 15.j ūnijam) un jāreģistrējas PVN maksātāju reģistrā, kad preču iegādes izmaksas ES ir sasniegušas 10 000 euro, proti, 1. jūnijā. Tādēļ ka uz 1. jūliju SIA jau bija sliekšņa summas pārsniegums par 2000 euro, tad no minētās summas jāaprēķina PVN un jāiemaksā valsts budžetā.

PVN kalkulators: PVN aprēķins par pārsniegumu:
2000/1.21 = 1652.89 x 21% = 347.11 EUR.

Jāatceras, ka SIA, sasniedzot reģistrācijas slieksni, bija jāreģistrējas kā PVN maksātājai, un no 16. jūnija līdz reģistrācijas brīdim ir jāaprēķina PVN par sniegtajiem pakalpojumiem un preču piegādi, ņemot vērā to, ka PVN summa ir iekļauta darījuma cenā.

PVN deklarācija – preču pārdošana pvn nemaksātājam

Situācija: Latvijas uzņēmums – PVN maksātājs, iegādājas preci no Polijas uzņēmuma PVN maksātāja par 25 000 euro, ko pārdod tālāk fiziskai personai Nīderlandē, kas nav PVN maksātāja. Prece tiek transportēta no Polijas tieši uz Nīderlandi.

Kā šim darījumam piemēro PVN un kā to uzrādīt PVN deklarācijā?

Ņina Podvinska: šajā situācijā Polijas uzņēmums ir pārdevis preces Latvijas uzņēmumam, piemērojot PVN atbrīvojumu (0% PVN), jo Latvijas uzņēmums bija iesniedzis derīgu PVN numuru Latvijas PVN maksātāju reģistrā.

PVN aprēķins un uzrādīšana PVN deklarācijā:

  • tālākā preču piegāde uz Nīderlandi Latvijas uzņēmumam PVN deklarācijā nav jāuzrāda, jo preču piegādes vieta ir Nīderlande;
  • Latvijas uzņēmums veic preču iegādi ES teritorijā;
  • Latvijas uzņēmumam pēc preču iegādes ir jāaprēķina un jāiemaksā budžetā PVN – 50., 55., 64. un 66. rinda;
  • Latvijas uzņēmumam nav tiesību atskaitīt priekšnodokli, jo piegāde tiks veikta Nīderlandes nereģistrētai fiziskai personail
EKSPERTU VIEDOKĻI

Vairāk ekspertu skaidrojumus un viedokļus skaties MANAKABATA.LV platformā. Reģistrēties bez maksas vai Abonēt

Tagad arī lietotnē:  App Store · Google Play


MANAKABATA.LV , :

MANAKABATA.LV Grāmatvedības serviss

MANAKABATA.LV Apmācības un vebināri