MANAKABATA.LV Ekspertu viedokļi

Laila Kelmere: PVN priekšnodokļa atskaitīšana – automātiskās DUS čeks?


Mūsu digitālajā laikmetā automātiski izdotie uzņēmuma izdevumu attaisnojuma dokumenti ir rūpīgi jāizvērtē attiecībā uz likumdošanas normu atbilstību. Šajā rakstā Laila Kelmere, sertificēta nodokļu konsultante un praktizējoša grāmatvede, skaidro attaisnojuma dokumentu noformēšanas un atzīšanas kārtību PVN priekšnodokļa atskaitīšanai.

PVN PRIEKŠNODOKLIS PAR dus IEGĀDĀTaJĀM PRECĒM

Vai automātiskās DUS čeks virs 30 euro ir derīgs PVN priekšnodokļa atskaitīšanai?

Laila Kelmere: ja, uzņēmuma darbinieks iesniedzis grāmatvedībā avansa norēķina atskaiti un kases čeku par degvielas iegādi, kuru saņēmis no automātiskās DUS kases sistēmas un kurā darījuma vērtība bez PVN ir virs 30 eiro, bet kases čekā nav iedrukāti pircēja rekvizīti, tad kases čeku atļauts izmantot saimnieciskās darbības izdevumu iegrāmatošanai kā naudas izdevumus apliecinošu dokumentu arī tad, ja tajā iztrūkst pircēja rekvizītu. 

Tā kā samaksa par darījumu veikta bez pārdevēja klātbūtnes un darījuma summa bez PVN pārsniedz 30 eiro, tad kases čekā izdara papildu ierakstu, kuru apstiprina ar kases čeka saņēmēja parakstu, un var izmantot priekšnodokļa atskaitīšanai.

Vai pievienot pie čeka attaisnojuma dokumentu, kurā norādīta trūkstošā informācija un to apliecina saņēmēja paraksts.

PVN likuma norma priekšnodokļa atskaitīšanai

Kāda PVN likuma norma nosaka priekšnodokļa atskaitīšanas kārtību par automātiski izdotajiem čekiem?

Saskaņā ar PVN likuma 126. pantu priekšnodokļa atskaitīšanai var izmantot vienkāršoto nodokļa rēķinu par darījumu iekšzemē, kurā vērtība bez PVN ir lielākā par 30 eiro un mazāka par 150 eiro. Šādā gadījumā jāievēro PVN likuma 126. panta prasības par obligāti norādāmiem rekvizītiem un informāciju vienkāršotā nodokļa rēķinā.

PVN likuma 126. panta 3. daļa nosaka, ka par vienkāršoto nodokļa rēķinu var izmanto kases čeku, kurā nav norādīti visi 126. panta 1. daļā minētie rekvizīti un informācija, ja tam pievieno attaisnojuma dokumentu, kurā ir norādīts kases čeka vai cita dokumenta datums, numurs un 126. panta 1. daļā minētā informācija. Tas var būt arī iekšējs attaisnojuma dokuments, jābūt atrunātam uzņēmuma grāmatvedības organizācijas dokumentos.

Otrs variants ir izmantot Ministru kabineta 21.12.2021. noteikumu Nr. 877 “Grāmatvedības kārtošanas noteikumi” 37.2.2. noteikto, proti, ja kases čekā, kas ir sagatavots atbilstoši normatīvajiem aktiem par nodokļu un citu maksājumu reģistrēšanas elektronisko ierīču un iekārtu lietošanas kārtību, nav visi attaisnojuma dokumentam nepieciešamie rekvizīti un informācija, tad  uz kases čeka manuāli (ar roku) var izdarīt papildu ierakstus ar kases čekā neietvertajiem attaisnojuma dokumentam nepieciešamajiem rekvizītiem un informāciju, kas apstiprināti ar kases čeka saņēmēja parakstu.

EKSPERTU VIEDOKĻI

Vairāk ekspertu skaidrojumus un viedokļus skaties MANAKABATA.LV platformā. Reģistrēties bez maksas vai Abonēt

Tagad arī lietotnē:  App Store · Google Play


MANAKABATA.LV :

MANAKABATA.LV Grāmatvedības serviss

MANAKABATA.LV Apmācības un vebināri