MANAKABATA.LV Ekspertu viedokļi

Laila Kelmere: atvaļinājuma nauda – darba laika veida maiņa


Darbinieku atvaļinājuma naudas aprēķins ir svarīgs process, kas nodrošina darbinieku tiesības uz godīgu atlīdzību par nostrādāto laiku. Taču situācijās, kad darbinieks maina darba laika veidu – piemēram, no normālā darba laika uz summēto darba laiku vai otrādi – aprēķins var kļūt sarežģītāks. Šajā rakstā Laila Kelmere, sertificēta nodokļu konsultante un praktizējoša grāmatvede, skaidro galvenos aspektus un metodes, kas jāņem vērā, aprēķinot atvaļinājuma naudu darba laika veida maiņas gadījumā.

Darba laika veida maiņa un atvaļinājuma nauda

Situācija: Darbinieks pirmos trīs mēnešus ir nodarbināts normālā darba laikā. Pēc tam trīs mēnešus nostrādā pēc summētā darba laika. Pēc sešiem nostrādātiem mēnešiem viņš paņēma atvaļinājumu uz desmit darba dienām.

Kā pareizi aprēķināt atvaļinājuma naudu?

Laila Kelmere: summētais darba laiks ir elastīgāks normālā darba laika organizēšanas veids. Tas pieļauj dienā vai nedēļā strādāt vairāk par Darba likumā noteiktajām normālā darba laika stundām. Šajā gadījumā, svarīgi, ka pārskata periodā darbinieka stundu skaits tiek izlīdzināts un atbilst attiecīgajā periodā darbiniekam noteiktajam normālajam darba laikam.

Skaidrojot situāciju, pieņemu, ka, nosakot summēto darba laiku, pēdējos 3 mēnešos darbinieks ir nostrādājis visas stundas, kas atbilst normālam darba laikam. Ja tā ir, tad, manā ieskatā, var ņemt personīgā konta datus par iepriekšējiem sešiem kalendārā mēneša datiem (neizdalot atsevišķi aprēķinus normālam darba laikam un summētam darba laikam). Tā ir bāze, kas ir pamats dienas vidējās izpeļņas vai stundas vidējās izpeļņas aprēķinam atbilstoši Darba likuma 75. pantā noteiktajam.

Pie šādas situācijas, ja arī summētā darba laika periodā ir nostrādātas visas normālā darba laikā paredzētās stundas, tad vidējo dienas izpeļņu var aprēķināt saskaņā ar Darba likuma 75. panta 4. daļas pirmo teikumu un trešo teikumu. Ja tomēr ir atšķirības nostrādāto stundu skaitā, tad vidējās dienas izpeļņas aprēķinā var par visu periodu izmantot Darba likuma 75. panta 4. daļas otro un trešo teikumu.

Atvaļinājumu dienu skaita pārbaude

Būtu atsevišķi jāpārbauda, cik atvaļinājuma dienas pienākas par periodu, kad bija noteikts normālais darba laiks. Kā arī cik par periodu, kad ir noteikts summētais darba laiks – gadījumā, ja summētā darba laika ietvaros netiek nostrādātas visas normāla darba laika stundas. Vēl ir variants piemērot Darba likuma 75. panta 5. daļu un izrēķināt stundas vidējo izpeļņu. Tad to izmantot atvaļinājuma naudas aprēķināšanai.

Ieteicams atsevišķi aprēķināt vidējo izpeļņu normālam un summētājam darba laikam. No diviem aprēķiniem iespējams “matemātiski” saprast, vai rezultātā rodas kādas atšķirības. Tam varētu būt ietekme, ja summētā darba laika pārskata periods ir 2 vai 4 mēneši. Gala rezultātā ir jābūt vienam vidējās izpeļņas ciparam, ko piemērot atvaļinājuma naudas aprēķinā.

APMĀCĪBAS par darba laiku

Situāciju praktiski skaidrojumi: darba laiks, noteikšana, uzskaite, nestandarta situāciju risinājumi
22.08.2024 | 14:00 – 16:00 | Kaspars Rācenājs, Gundega Dambe

Darba laika noteikšana un uzskaite ir būtisks aspekts jebkurā uzņēmumā, jo tas tieši ietekmē gan darbinieku produktivitāti, gan uzņēmuma efektivitāti un atbilstību Darba likumam un saistošiem normatīvajiem aktiem. Šajā praktiskajā vebinārā eksperti Kaspars Rācenājs un Gundega Dambe  aplūkos darba laika noteikšanas un uzskaites metodes, ieteiks risinājumus un padomus nestandarta situācijām saistībā ar darba laiku.

EKSPERTU VIEDOKĻI

Vairāk ekspertu skaidrojumus un viedokļus skaties MANAKABATA.LV platformā. Reģistrēties bez maksas vai Abonēt

Tagad arī lietotnē:  App Store · Google Play


MANAKABATA.LV :

MANAKABATA.LV Grāmatvedības serviss

MANAKABATA.LV Apmācības un vebināri