MANAKABATA.LV Ekspertu viedokļi

Baiba Grandāne: finansēšanas darījumi starp saistītajām personām


Finansēšanas darījumi starp saistītajām personām bieži vien rada jautājumus gan to klasifikācijas, gan nodokļu piemērošanas, gan attaisnojuma dokumentu sagatavošanas ziņā. Šajā rakstā Baiba Grandāne, sertificēta nodokļu konsultante, izskaidro dažādus variantus, kurus var pielietot finansēšanas darījumiem starp saistītajām personām, un atgādina par nodokļu un juridiskiem riskiem, ar kuriem jārēķinās šajā sakarā.

Finansēšanas darījumi un saistītās personas

Situācija: Mātes uzņēmumam pieder 100% kapitāldaļu meitas uzņēmumā. Mātes uzņēmums ir atvēris depozīta kontu, kurā ik pusnakti ieskaitās nauda un nākamajā rītā tiek atgriezta atpakaļ norēķinu kontā ar procentiem. Meitas uzņēmumā kontā ir uzkrājusies nauda, tāpēc vadība nolēmusi šo naudu arī izmantot, lai pelnītu procentus. Meitas uzņēmums mēneša sākumā pārskaita sava konta atlikumu, pieņemsim, ka tie ir 50 000 eiro, mātes uzņēmumam, kur šī nauda nopelna procentus. Mātes uzņēmums mēneša beigās atgriež visu 50 000 eiro summu atpakaļ meitas uzņēmuma kontā. Jaunajā mēnesī process atkārtojas, bet darījumu summas varētu būt atšķirīgas. Nopelnītie procenti paliek mātes uzņēmuma rīcībā.

Vai šāda veida darījumi ir likumīgi? Kādi attaisnojuma dokumenti ir nepieciešami starp pusēm?

Baiba Grandāne: finansēšanas darījumi starp grupas uzņēmumiem nav aizliegti, līdz ar to, tas ir likumīgi. Ja naudas līdzekļi tiek nodoti citas personas rīcībā ar mērķi tos atgūt atpakaļ, tad tas pēc savas formas ir uzskatāms par aizdevumu.

Naudas līdzekļi var tikt nodoti arī, lai finansētu kādu otra uzņēmuma pasākumu, proti, kā investīcija. Bet šādā gadījumā jābūt noteiktam investīciju mērķim – kādā tieši projektā/pasākumā naudas līdzekļi tiek ieguldīti. Tāpāt jābūt definētiem investīcijas atgūšanas noteikumiem (par to noformējams rakstveida līgums, iekļaujot šos noteikumus).

Maksājuma pamatojumā jānorāda darījuma dokumenta nosaukums, numurs un datums. Var norādīt arī īsu pamatojumu – aizdevums vai investīcija.

Procentu piemērošana aizdevuma gadījumā

Ja tas ir aizdevums, tad atbilstoši Komerclikuma regulējumam, juridiska persona savu saimniecisko darbību veic ar mērķi gūt peļņu, līdz ar to procentu piemērošana aizdevuma gadījumā ir obligāta, savukārt, ja tomēr izvēlēts piemērot bezprocenta aizdevuma noteikumus, tad aizdevējam par negūto peļņu – procentiem jāveic UIN nomaksa budžetā.

Procentu apmērs nevar būt zemāks par tirgus procentiem, kas ir Eiropas Centrālās bankas noteiktā statiski vidējā procentu likme. Tāpat noteikti jāpārliecinās par aizdevēja un aizņēmēja finanšu rādītājiem – bilances datiem, vai, saskaņā ar UIN likuma regulējumu, aizdevuma izsniegšana, saņēmējam – saņemšana ir atļauta un vai nav pakļauta UIN piemērošanai (aizdevumi saistītai personai, kas aprēķināti saskaņā ar UIN likuma 11. pantu).

Ja to neuzskata par aizdevumu, bet investīciju, tad par to noformējams rakstveida investīciju līgums, kurā paredzami noteikumi – kam investīcija tiek piešķirta, kādā termiņā investoram jāgūst peļņa no investīcijas un kādā apmērā – % no peļņas, vai tml., kādos gadījumos investīcija atmaksājama (līguma pārkāpums) un kopā ar to procenti par tās lietošanu.

APMĀCĪBAS par nodokļu riskiem

Situāciju praktiski skaidrojumi: virsgrāmatu atlikumi un nodokļu riski
23.08.2024 | 10:00 – 12:00 | Baiba Grandāne, Jūlija Sauša

Kā efektīvi pārvaldīt virsgrāmatas datus un nepieļaut kļūdas, kas var radīt nopietnas sekas nodokļu jomā? Nozares ekspertes Jūlija Sauša un Baiba Grandāne sniegs praktiskus skaidrojumus un risinājumus virsgrāmatu atlikumu pārvaldībai, kā arī palīdzēs identificēt potenciālos juridiskos un nodokļu riskus, kas var būt nozīmīgi jebkuram uzņēmumam.

EKSPERTU VIEDOKĻI

Vairāk ekspertu skaidrojumus un viedokļus skaties MANAKABATA.LV platformā. Reģistrēties bez maksas vai Abonēt

Tagad arī lietotnē:  App Store · Google Play


MANAKABATA.LV :

MANAKABATA.LV Grāmatvedības serviss

MANAKABATA.LV Apmācības un vebināri