MANAKABATA.LV Ekspertu viedokļi

Jūlija Sauša: darbs ārzemēs un ienākumu deklarēšana Latvijā


Strādājot ārpus Latvijas, rodas dažādi juridiski un nodokļu jautājumi, kas saistīti ar ienākumu deklarēšanu dzimtenē. Dažādās ES valstu nodokļu sistēmas, dubultas nodokļu nomaksas risks un citi faktori var radīt neskaidrības. Šajā rakstā Jūlija Sauša, SIA “Jūlijas Saušas juridiskais birojs” valdes priekšsēdētāja un praktizējoša juriste nodokļu jautājumos, izskaidro būtiskos aspektus, kas saistīti ar šo tēmu. Kādos gadījumos piemērojams nodokļa atbrīvojums, ja tiek veikts darbs ārzemēs? Vai ir jāveic ienākumu deklarēšana Latvijā?

Rezidences noteikšana un ienākumu deklarēšana

Situācija: Latvijas rezidents jau trešo gadu strādā algotu darbu Francijā. Personāla nodokļi ir maksāti Francijā. Visu šo laiku persona atrodas Francijā. Latvijas robeža netiek šķērsota.

Vai šai personai drīkst nedeklarēt savus Francija gūtos ienākumus Latvijā?

Jūlija Sauša: klasiski Latvijas rezidentam, kuram vienīgie ienākumi ir algota darba ienākumi kādā no Eiropas Savienības dalībvalstīm (tostarp Francijā), nav jāiesniedz gada ienākumu deklarācija. Latvijas rezidentam, kuram algotā darba ienākumi ir gūti valstī, kas nav Eiropas Savienības dalībvalsts, vai arī gūti cita veida ienākumi ārvalstīs, ir jāiesniedz gada ienākumu deklarācija. Savukārt, ja gada ienākumu deklarāciju iesniedz (piemēram, ir gūti citu veidu ienākumi ārvalstīs, reģistrēta saimnieciskā darbība vai citos gadījumos), tad šajā deklarācijā jāuzrāda arī algota darba ienākumi, kas gūti Eiropas Savienības dalībvalstī.

Nodokļa atbrīvojums un atbrīvojuma izņēmumi

Jūlija Sauša: jāvērš uzmanība, ka vispārējā gadījumā ar nodokli neapliek Latvijas rezidenta algota darba ienākumus, kas gūti citā Eiropas Savienības dalībvalstī, Eiropas Ekonomikas zonas valstī vai valstī, ar kuru Latvijai ir noslēgta un stājusies spēkā konvencija par nodokļu dubultās uzlikšanas un nodokļu nemaksāšanas novēršanu (konvencija), un kuri attiecīgajā ārvalstī ir pakļauti aplikšanai ar iedzīvotāju ienākuma (tam analoģisku) nodokli. Minēto nodokļa atbrīvojumu piemēro tikai algota darba ienākumiem. Nodokļa atbrīvojumu nepiemēro (informācija no VID materiāliem):

  • ienākumiem, ko fiziskā persona gūst, strādājot uz starptautiskos pārvadājumos izmantojama kuģa;
  • ienākumam, ko persona gūst kā personāls, kuru personāla iznomātājs iznomā personāla nomniekam – Latvijas rezidentam;
  • ienākumam, kas gūts ārpus darba tiesiskajām attiecībām, piemēram, pensijai, autoratlīdzībai u.c.;
  • ienākumam no kapitāla, piemēram, ienākumam no dividendēm, ienākumam no nekustamā īpašuma atsavināšanas u.c.

Būtiski noteikt nodokļu rezidenta statusu, lai situācija ir juridiski korekta.

Bezmaksas pasākums

Svarīgākā apkopojums SEPTEMBRIS 2024 – NODOKĻI un GRĀMATVEDĪBA
05.09.2024 | 14:00 – 16:00 | Daniils Vladimirovs

Aicinām uzņēmējus, pašnodarbinātos, grāmatvežus un konsultantus piedalīties MANAKABATA.LV bezmaksas informatīvajā vebinārā “Svarīgākā apkopojums SEPTEMBRIS 2024 – NODOKĻI un GRĀMATVEDĪBA”. Pasākuma laikā būs apkopotas nozares aktualitātes un noderīgas zināšanas gan biznesa iesācējiem, gan pieredzējušiem speciālistiem, kā arī ir prezentēti jaunumi MANAKABATA.LV platformā ikvienam. Kā sagatavoties 2024. darba rudens sezonai? Kas aktuāls nodokļos un grāmatvedībā?

EKSPERTU VIEDOKĻI

Vairāk ekspertu skaidrojumus un viedokļus skaties MANAKABATA.LV platformā. Reģistrēties bez maksas vai Abonēt

Tagad arī lietotnē:  App Store · Google Play


MANAKABATA.LV , :

MANAKABATA.LV Grāmatvedības serviss

MANAKABATA.LV Apmācības un vebināri