MANAKABATA.LV Ekspertu viedokļi

Gundega Dambe: virsstundu darbs, organizācija un uzskaite


Virsstundu darba organizācija ir būtiska uzņēmuma darbības sastāvdaļa, kas ietekmē ne tikai darbinieku darba grafikus un produktivitāti, bet arī uzņēmuma finansiālos resursus. Šajā rakstā Gundega Dambe, Latvijas Personālās Vadīšanas Asociācijas valdes locekle, apskata galvenos aspektus, kas jāņem vērā virsstundu darba organizācijā un uzskaitē, sniedzot praktiskus ieteikumus un norādījumus.

Piekrišana virsstundas darbam

Kā pareizi noformēt rakstveida piekrišanu par virsstundām, ja šīs virsstundas ir radušās nevis plānojot grafiku, bet faktiski, aizvietojot darbiniekus darbnespējas laikā vai kādā citā gadījumā?

Gundega Dambe: ir divi varianti:

  1. Pirmais variants ir paredzēt virsstundas grafikā. Ja virsstundu darbs ir plānots nākamā mēneša darba grafikā, darbinieks var iepriekš sniegt rakstveida piekrišanu, saskaņojot tās ar darba devēju. Šādā gadījumā jānorāda, ka darbinieks piekrīt strādāt papildus stundas, kas ir iekļautas nākamā mēneša grafikā.
  2. Otrā varianta gadījumā darbinieks sniedz piekrišanu reizi četros mēnešos (DL 136. pants). Darbinieks var rakstīt iesniegumu reizi četros mēnešos, lūdzot atļauju strādāt virsstundas, kas radušās faktiski, aizvietojot darbiniekus vai citos nepieciešamības gadījumos. Šajā iesniegumā obligāti jānorāda virsstundas iemesls un nepieciešamais stundu skaits. 
Virsstundu uzskaite darbnespējas periodā

Kā jāveic virsstundu uzskaite, ja darbinieka darbnespējas periodā darba grafiks neparedzēja darbu? Vai šādā gadījumā jāizslēdz no uzskaites normas stundas, lai izvairītos no ‘mākslīgo’ virsstundu radīšanas?

Gundega Dambe: Gundega Dambe: virsstundu darbs jāuzskaita, ņemot vērā gan darbnespējas periodā stundas, gan citas prombūtnes stundas. Tas nozīmē, ka pat ja darbnespējas laikā darba grafiks neparedzēja darbu, jāuzskaita visas prombūtnes stundas, lai nodrošinātu precīzu virsstundu aprēķinu un izvairītos no iespējamām neatbilstībām.

Darbinieka darba laika uzskaites apliecinājums

Vai darbinieka iepazīšanās ar veikto darba laika uzskaiti tiek uzskatīta par nodrošinātu, ja darba laika uzskaite ir pieejama algas lapiņā, kurā norādīts nostrādāto dienu, stundu, virsstundu un nakts stundu skaits?

Gundega Dambe: Jā, ja algas lapiņā ir skaidri norādīts nostrādāto dienu, stundu, virsstundu un nakts stundu skaits, un darbinieks saprot šos datus, tad iepazīšanās ar veikto darba laika uzskaiti tiek uzskatīta par nodrošinātu. Tomēr, lai apliecinātu, ka darbinieks ir iepazinies ar darba laika uzskaiti, darba līgumā vai citā vienošanās dokumentā jāiekļauj rakstisks norādījums, ka algas lapiņa tika nosūtīta vai iesniegta darbiniekam un kalpos kā apliecinājums par iepazīšanos.

Darba samaksas noteikumi

Darba samaksas noteikumi, aprēķināšanas, uzskaites metodika
Rokasgrāmata | 1 metodika

Darba samaksas noteikumi, aprēķināšanas un uzskaites metodika apkopo vadlīnijas par pareizu darba samaksas politikas izstrādi, algu aprēķināšanu un uzskaiti. Rokasgrāmata palīdz nodrošināt atbilstību darba regulējuma prasībām, nodrošinot precīzu un savlaicīgu algu izmaksu.

EKSPERTU VIEDOKĻI

Vairāk ekspertu skaidrojumus un viedokļus skaties MANAKABATA.LV platformā. Reģistrēties bez maksas vai Abonēt

Tagad arī lietotnē:  App Store · Google Play


MANAKABATA.LV , :

MANAKABATA.LV Grāmatvedības serviss

MANAKABATA.LV Apmācības un vebināri