MANAKABATA.LV Ekspertu viedokļi

Jūlija Sauša: nodokļu riski, ja preču piegāde nav notikusi


Preču avansa maksājumi pārrobežu darījumos ir nozīmīgs darījumu procesa izpildes posms. Taču tie var radīt arī dažādus juridiskus un nodokļu riskus. Šajā rakstā Jūlija Sauša, praktizējoša juriste nodokļu jautājumos, izskaidro galvenos riskus, kas saistīti ar pievienotās vērtības nodokli (PVN), uzņēmumu ienākuma nodokli (UIN), kā arī iespējamās juridiskās sekas, ja avansā apmaksātās preces netiek piegādātas.

Nodokļu riski preču avansa maksājumos

Situācija: Latvijas uzņēmums veica avansa maksājumu Beļģijas uzņēmumam par kravas transportlīdzekļa iegādi. Visi dokumenti ir noformēti pareizi, tostarp, proforma rēķins, transportlīdzekļa tehniskā dokumentācija, elektroniskā sarakste ar Vācijas uzņēmuma pārstāvjiem un reģistrācijas apliecība.

Tomēr iegādātais transportlīdzeklis līdz šim nav piegādāts, un kopš avansa samaksas ir pagājuši jau 12 mēneši. Atklājās, ka Beļģijas uzņēmuma amatpersonas ir iesaistītas krāpniecībā.

Latvijā ir uzsākts kriminālprocess, kurā Latvijas uzņēmums atzīts par cietušo. Civilprocesa tiesāšanas izdevumi ir vienādi ar samaksātā avansa summu.

Kādi nodokļu riski var rasties šajā situācijā? Kā tiks piemērots PVN (ES darījums ar 0% likmi) un UIN? Kādi riski pastāv parāda cesijas gadījumā?

Jūlija Sauša: saistībā ar pievienotās vērtības nodokļa piemērošanu labticīga nodokļu maksātāja pusē korekcijas klasiski nav veicamas, ja ar preci saistītā noziedzīgā nodarījuma fakts ir dokumentāri pierādīts. Proti, ja nodokļa maksātājs var dokumentāri pierādīt, ka ir veicis visus iespējamos pasākumus, lai atgūtu zaudētās preces vērtību, piemēram, par notikušo nekavējoties ir paziņojis izmeklēšanas iestādēm un ir pieņemts lēmums par kriminālprocesa uzsākšanu. Uzņēmumu ienākuma nodokļa piemērošanas aspekti līdzvērtīgi.

Taču, ņemot vērā, ka situācija ir vērtējama ar pievienoto riska vērtību,  uzņēmuma juridiskās drošības un tiesiskās paļāvības nodrošināšanai, iesakām tostarp saņemt Administratīvā procesa likuma 9.nodaļā “Uzziņa par savām tiesībām” paredzētu uzziņu šai gadījumā nodokļa maksātāja konkrētajā tiesiskajā situācijā, lai novērstu jebkādu turpmāku diskusiju rašanos ar Valsts ieņēmumu dienestu.

Administratīvā procesa likuma 101.panta pirmajā un otrajā daļā ir noteikts, ka uzziņas adresātam uzziņa nav saistoša. Uzziņas tiesiskās sekas iestādei nosaka šā panta otrās un trešās daļas noteikumi. Ja uzziņas adresāts ir rīkojies atbilstoši viņam izsniegtajai uzziņai, tad iestādes vēlāk izdotais administratīvais akts, kas attiecas uz jautājumu, par kuru šī uzziņa sniegta, nevar būt adresātam nelabvēlīgāks arī tad, ja vēlāk iestāde konstatē, ka uzziņa nav bijusi pareiza.

UIN piemērošana

No UIN piemērošanas skatupunkta saistībā ar iespējamo cesijas darījumu, – identificējot ar saimniecisko darbību nesaistītus izdevumus, tos vērtē ne tikai atbilstoši juridiskajai formai, bet arī darījuma ekonomiskajai būtībai (Uzņēmumu ienākuma nodokļa likuma 8.panta pirmā daļa). Sākumā saistībā ar konkrēto tiesisko situāciju ieteiktu paveikt pirmo soli saistībā ar iesnieguma par uzziņu iesniegšanu Valsts ieņēmumu dienestam konkrētajā tiesiskajā situācijā, tostarp norādot atbilstošu juridisko pamatojumu.

Turpmāk, analizējot cesijas riskus, jāņem vērā Uzņēmumu ienākuma nodokļa 8.panta otrās daļas 12. punktā norādītais, ka pie izdevumiem, kas nav saistīti ar saimniecisko darbību, pieskaita visus izdevumus, kas tieši nav saistīti ar nodokļa maksātāja saimniecisko darbību, tai skaitā, negūtos ienākumus no cesijā nodotām tiesībām. 

Ātrais nodokļu kurss

Nodokļu kurss: atrais kurss par nodokļu piemērošanu
26.09.2024 – 08.10.2024 | 10:00 – 12:00 | Jūlija Sauša

Nodokļu kursa ietvaros apskatīsim Latvijas nodokļu sistēmas piemērošanu no grāmatvedības un juridiskajiem aspektiem. Mācību laikā dalībniekiem tiks sniegts praktiskais ieskats dažādās nodokļu piemērošanas situācijās. Kursa programma ir elastīga, ļaujot izvēlēties apgūt pilnu kursu vai konkrētas nodarbības, atbilstoši interesēm un vajadzībām.

EKSPERTU VIEDOKĻI

Vairāk ekspertu skaidrojumus un viedokļus skaties MANAKABATA.LV platformā. Reģistrēties bez maksas vai Abonēt

Tagad arī lietotnē:  App Store · Google Play


MANAKABATA.LV :

MANAKABATA.LV Grāmatvedības serviss

MANAKABATA.LV Apmācības un vebināri