MANAKABATA.LV Ekspertu viedokļi

Nataļja Griškova: VID vēstules par ienākumu deklarēšanu


Jau šonedēļ, pēc Valsts ieņēmumu dienesta izziņotās informācijas, vairāk nekā 70 000 iedzīvotāju ir saņēmuši informatīvus paziņojumus Elektroniskajā deklarēšanas sistēmā par bankas kontos saņemto naudas summu izvērtēšanu un ienākumu deklarēšanu (VID vēstules). Šajā rakstā Nataļja Griškova, SIA “Biznesa Konsaltinga Grupa” finanšu direktore, sniedz skaidrojumu par turpmāko nodokļu maksātāju rīcību attiecībā uz deklarācijas precizēšanu un paskaidrojumu sniegšanu VID.

ATBILDES SNIEGŠANAS NEPIECIEŠAMĪBA

VID vēstules ir nosūtītas automātiski visiem nodokļu maksātājiem, kuriem ir konstatētas neatbilstības par 2022. un 2023. gadiem. Vēstules ir noformētas kā informatīvs paziņojums. Vai nodokļu maksātājam obligāti jāsniedz atbilde, vai tomēr jāsagaida personalizēta vēstule?

Nataļja Griškova: Pilnīgi noteikti uz VID vēstulēm jāatbild. Nav jāgaida personalizēts aicinājums. Tas ir arī nodokļu maksātāju pienākums, saskaņā ar likuma “Par nodokļiem un nodevām” 32.2. pantu. Uz vēstulēm jāatbild 30 dienu laikā no paziņojuma saņemšanas dienas. Jāizvērtē un jādeklarē visi 2022. un 2023. gados gūtie ar iedzīvotāju ienākuma nodokli apliekamie un neapliekamie ienākumi, kā arī saņemtie aizņēmumi. Turklāt VID aicina izvērtēt arī 2021. gadā kontos saņemtās naudas summas, lai pārliecinātos, vai visi ienākumi ir deklarēti pilnā apmērā, un deklarēt līdz šim nedeklarētos ienākumus, ja tādi tiks konstatēti.

ienākumu neatbilstības pārbaude

Kā pareizi precizēt gada ienākumu deklarāciju VID, ja bankas kontā bija dažāda veida ieskaitījumi, tostarp tādi, kas neattiecas uz ienākumu deklarēšanu?

Nataļja Griškova:

  • Pirmkārt, ir jāsadala un jāizvērtē saņemtās naudas summas bankas kontos pa grupām. Šis grupas ietvēr apliekamos un neapliekamos ienākumus un ienākumus, kas neattiecas uz deklarēšanu gada deklarācijā.
  • Otrkārt, ir jāsalīdzina dati, kas jau tika norādīti deklarācijā un iesniegti VID. Ja dati atšķiras, tad jāsniedz gada ienākumu deklarācijas precizējums.
  • Treškārt, ja konkrētajā gadā bankas kontos bija darījumi, kas neattiecas uz apliekamo un neapliekamo ienākumu deklarēšanu, piemēram, valūtas konvertācija no viena bankas konta uz otru, VID var iesniegt paskaidrojumu par darījuma būtību un summām, lai paskaidrotu neatbilstības starp deklarētajiem ienākumiem un saņemtajām summām bankas kontos.

Papildus, katram nodokļu maksātajam ir tiesības vērsties pēc palīdzības VID un precizēt savu konkrēto situāciju par ienākumu deklarēšanu.

fizisko personu ienākumu deklarēšana

Atbildes uz jautājumiem: fizisko personu ienākumu deklarēšana
27.09.2024 | 10:00-12:00 | Baiba Grandāne

Ienākumu avotu dažādība, to deklarēšana un nodokļu nomaksa bieži vien rada neskaidrības ne tikai uzņēmējiem un pašnodarbinātajiem, bet arī parastām fiziskām personām. Ir būtiski izprast ne tikai to, kā noteikt un deklarēt savus apliekamos un neapliekamos ienākumus VID, bet arī būt lietas kursā par iespējamajiem nodokļu riskiem. Šajā pasākumā apkopojam biežāk uzdotos jautājumus un sniedzam ekspertu atbildes un praktiskus ieteikumus, lai palīdzētu fiziskām personām novērst iespējamās nodokļu un juridiskās sekas.

EKSPERTU VIEDOKĻI

Vairāk ekspertu skaidrojumus un viedokļus skaties MANAKABATA.LV platformā. Reģistrēties bez maksas vai Abonēt.

Tagad arī lietotnē:  App Store · Google Play


MANAKABATA.LV , :

MANAKABATA.LV Grāmatvedības serviss

MANAKABATA.LV Apmācības un vebināri