MANAKABATA.LV Ekspertu viedokļi

Ņina Podvinska: nodokļa rēķina izrakstīšanas brīdis


Nodokļa rēķina izrakstīšanas brīdis ir viens no būtiskākajiem aspektiem, kas regulē uzņēmējdarbības finanšu plūsmu un nodokļu saistības. Tas ietekmē gan uzņēmuma grāmatvedības procesu, gan arī nodokļu uzskaiti un to samaksas termiņus. Precīza un savlaicīga nodokļa rēķina izrakstīšana palīdz novērst iespējamās neskaidrības un strīdus starp darījuma partneriem, kā arī nodrošina atbilstību normatīvo aktu prasībām. Šajā rakstā Ņina Podvinska izskaidro nodokļa rēķina izrakstīšanas brīdi dažāda veida darījumos.

nodokļa rēķina izrakstīšanas termiņš

Kad tieši jāizraksta nodokļa rēķins par veikto darījumu? Vai ir pieļaujams izrakstīt rēķinu arī pirms preces nosūtīšanas, un kādi nosacījumi jāievēro šādā gadījumā?

Ņina Podvinska: Nodokļa rēķina izrakstīšanas termiņus nosaka likuma 131. pants. Ievērojot minēto normu, reģistrēts nodokļa maksātājs izraksta nodokļa rēķinu par veikto darījumu ne vēlāk kā:

  1. līdz 15. dienai no veiktā darījuma vai avansa saņemšanas brīža – pamatprincips preču piegādēm un pakalpojumu sniegšanas darījumiem;
  2. līdz tā mēneša 15. dienai, kas seko pēc mēneša, kurā noticis darījums – attiecās preču piegādēm ES teritorijā, kā arī pakalpojumu sniegšanai, par kuriem nodokļa par samaksu ir atbildīgs pakalpojumu saņēmējs saskaņā ar 19 (1) vai avansa saņemšanai par šiem pakalpojumiem.
  3. līdz 15. dienai pēc pakalpojuma sniegšanas, bet ne vēlāk kā 90. dienā – preču transporta pakalpojumiem, kas tieši saistīti ar preču eksportu.

Tā kā likums nosaka “ne vēlāk kā…”, proti, reglamentē tikai vēlāko termiņu, tad tas nozīmē, ka nodokļa rēķinu nodokļa maksātājs var izrakstīt arī pirms prece nosūtīta vai pakalpojums sniegts.

pārskata nodokļa rēķins

Kādos gadījumos un saskaņā ar kādiem nosacījumiem ir nepieciešams izrakstīt “pārskata nodokļa rēķinu”?

Ņina Podvinska: Saskaņā ar PVN likuma 129. panta pirmo daļu reģistrēts nodokļa maksātājs par kalendāra mēneša ietvaros veiktajām vairākām atsevišķām preču piegādēm vai sniegtajiem pakalpojumiem var izrakstīt pārskata nodokļa rēķinu, kurā ir norādīta šā likuma 125. panta pirmajā daļā vai 126. panta pirmajā daļā minētā informācija.

Tas nozīmē, ja saskaņā ar noslēgto līgumu pārdevējs mēneša laikā preci piegādā vairākas reizes, pieņemsim, katru 5.dienu, tad darījumu partneri var vienoties izrakstīt vienu rēķinu – pārskata nodokļa rēķinu – par kopējo piegādāto preču daudzumu.

Piemēram, degvielas tirgotājs ir tiesīgs izrakstīt pārskata nodokļa rēķinu par visu konkrētā mēneša laikā vienam uzņēmējam degvielas uzpildes stacijās pārdoto degvielu.

PVN piemērošana un priekšnodokļa atskaitīšana

Situāciju praktiskie skaidrojumi: PVN piemērošana un priekšnodokļa atskaitīšana
01.10.2024 | 14:00-16:00 | Edgars Bisenieks, Ņina Podvinska

Lai labāk izprastu PVN piemērošanas un priekšnodokļa atskaitīšanas nianses, aicinām kopā ar nozares ekspertiem Edgaru Bisenieku un Ņinu Podvinsku apskatīt izplatītākās praktiskās situācijas, kas palīdzēs veiksmīgi izprast PVN piemērošanas un priekšnodokļa atskaitīšanas jautājumus attiecībā uz PVN sliekšņiem, korekcijām, preču piegādes un pakalpojumu sniegšanas darījumiem, kā arī uzzināt aktuālos jaunumus PVN tiesvedības lietās.

EKSPERTU VIEDOKĻI

Vairāk ekspertu skaidrojumus un viedokļus skaties MANAKABATA.LV platformā. Reģistrēties bez maksas vai Abonēt.

Tagad arī lietotnē:  App Store · Google Play


MANAKABATA.LV , :

MANAKABATA.LV Grāmatvedības serviss

MANAKABATA.LV Apmācības un vebināri