MANAKABATA.LV Ekspertu viedokļi

Baiba Grandāne: procentu ienākumu deklarēšana VID


Procentu ienākumu deklarēšana Valsts ieņēmumu dienestā ir būtisks process, kas jāievēro ikvienam nodokļu maksātājam, kurš saņem ienākumus no procentiem, piemēram, no noguldījumiem bankās, aizdevumiem vai ieguldījumiem finanšu instrumentos. Šajā rakstā Baiba Grandāne, sertificēta nodokļu konsultante, izskaidro, kā nodoklis tiek piemērots dažādiem ienākumu avotiem, piemēram, noguldījumiem Latvijas bankās, ārvalstu kontos vai ieguldījumu kontos, deklarējot procentu ienākumus VID.

AIZDEVUMU PROCENTU IENĀKUMU DEKLARĒŠANA VID

Kāda ir aizdevumu procentu ienākumu nodokļu aplikšanas un deklarēšanas kārtība Valsts ieņēmumu dienestā?

Baiba Grandāne: Procentu ienākumu nodokļu aplikšana un deklarēšanas kārtība Valsts ieņēmumu dienestā ir regulēta atkarībā no noguldījumu veida un ienākumu avota.

Situācija, kad noguldījumi ir Latvijas bankās

Baiba Grandāne: Noguldījumi Latvijas bankās un iestādēs tiek aplikti ar nodokli tieši pie ienākuma izmaksas brīža. Tas nozīmē, ka nodokli ieturēs izmaksātājs, un saņēmējam papildus darbības veikt nav nepieciešams.

Situācija, kad noguldījumi ir ārvalstīs

Baiba Grandāne: Noguldījumi ārvalstīs ir pakļauti citādai kārtībai. Ja ārvalstu finanšu iestāde nav ieturējusi nodokli par procentu ienākumiem, ienākuma guvējam tas ir jāmaksā pašam. Nodokļa likme ir 20%, un tas jādeklarē, aizpildot gada ienākumu deklarācijas D1.1. pielikumu.

nodokļa samaksas brīdis procentu ienākumiem

Kad jāmaksā nodokļi par saņemto procentu ienākumu? Vai pastāv kāda atšķirība samaksas termiņos starp aizdevuma procentiem un procentiem no ieguldījumu konta

Baiba Grandāne: Nodokļa samaksas brīdis tiek noteikts kā ienākuma gūšanas brīdis, kas nozīmē, ka nodoklis jāsamaksā tad, kad tiek faktiski saņemti procenti.

Ja ienākumi tiek saņemti ieguldījumu kontā, nodokli maksā ienākuma saņēmējs ar gada ienākumu deklarāciju, taču tikai tad, kad līdzekļi tiek izņemti no ieguldījumu konta un izmaksa pārsniedz tajā iemaksāto summu.

Aizdevumi un procentu ienākumi: grāmatvedības un nodokļu aspekti

Aizdevumi un procentu ienākumi: grāmatvedības un nodokļu aspekti
10.10.2024 | 14:00-16:00 | Baiba Grandāne

Aizdevumi un procentu ienākumi ir nozīmīgs finanšu darījumu aspekts gan juridiskām, gan fiziskām personām. Tie var ietekmēt uzņēmuma grāmatvedības uzskaiti un nodokļu saistības, kā arī veicināt papildu ienākumu deklarēšanu un nodokļu aprēķinus fiziskajām personām. Tāpēc ir būtiski ne tikai ievērot grāmatvedības uzskaites standartus un nodrošināt precīzu darījumu atspoguļošanu, bet arī izprast piemērojamos nodokļu aspektus, lai samazinātu riskus un novērstu iespējamas sankcijas no VID puses.

EKSPERTU VIEDOKĻI

Vairāk ekspertu skaidrojumus un viedokļus skaties MANAKABATA.LV platformā. Reģistrēties bez maksas vai Abonēt.

Tagad arī lietotnē:  App Store · Google Play


MANAKABATA.LV , :

MANAKABATA.LV Grāmatvedības serviss

MANAKABATA.LV Apmācības un vebināri