MANAKABATA.LV Ekspertu viedokļi

Jūlija Sauša: aizdevums valdes loceklim – NILLTPFN prasības, UIN


Aizdevumi valdes locekļiem ir saistīti ar noteiktām juridiskām un nodokļu prasībām, kuras uzņēmumiem ir svarīgi ievērot.
Šajā rakstā Jūlija Sauša, SIA “Jūlijas Saušas juridiskais birojs” valdes priekšsēdētāja un praktizējoša juriste nodokļu jautājumos, izskaidro galvenās prasības, kas izriet no Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas (NILLTPFN) regulējuma, kā arī ar to saistītās uzņēmumu ienākuma nodokļa (UIN) sekas, kas rodas, ja aizdevuma nosacījumi netiek izpildīti.

AIZDEVUMs VALDES LOCEKLIM UN NILLTPFN

Vai uzņēmumam ir jāreģistrē papilddarbības veids un jāievēro NILLTPFN prasības, tiklīdz tiek slēgts aizdevuma līgums un izmaksāts aizdevums valdei?

Jūlija Sauša: Ja nav specifiski identificējoši faktori, tad papilddarbības veids nav reģistrējams un atšķirīga pieeja NILLTPFN noteikumu ievērošanā kā jebkurā citā situācijā nebūtu piemērojama. 

Ja aizdevums ir izsniegts valdes loceklim uz gadu ar procentiem un tiek atgriezts termiņā, vai varētu būt kādas sekas no Valsts ieņēmumu dienesta puses attiecībā uz NILLTPFN prasībām?  

Jūlija Sauša: Ja ir ievērota aizdevuma līguma rakstveida forma un citi likumā “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” un Uzņēmumu ienākuma nodokļa likumā noteiktie kritēriji, tad teorētiski VID pretenzijām nevajadzētu būt.

UIN PRASĪBU IEVĒROŠANA

Kādas ir UIN sekas, ja aizdevums nav atgriezts laikā un darījums ieilgst?

Jūlija Sauša: Nepieciešams precizēt, ko konkrētajā gadījumā nozīmē apstāklis, ka darījums “ieilgst”. Klasiskā situācijā, ja aizdevumi ir saistīti ar kapitālsabiedrības uzņēmējdarbību, Uzņēmumu ienākuma nodokļa likuma izpratnē – ar saimniecisko darbību, tad attiecīgajām sekām nevajadzētu būt, taču, ja darījumu partneris ilgstoši nepilda tiesiska darījuma noteikumus, ir vērts apdomāt, kā šo situāciju nostiprināt juridiski, kas nākotnē arī novērstu iespējamās nodokļu sekas.

Aizdevumi un procentu ienākumi: grāmatvedības un nodokļu aspekti

Aizdevumi un procentu ienākumi: grāmatvedības un nodokļu aspekti
10.10.2024 | 14:00-16:00 | Baiba Grandāne

Aizdevumi un procentu ienākumi ir nozīmīgs finanšu darījumu aspekts gan juridiskām, gan fiziskām personām. Tie var ietekmēt uzņēmuma grāmatvedības uzskaiti un nodokļu saistības, kā arī veicināt papildu ienākumu deklarēšanu un nodokļu aprēķinus fiziskajām personām. Tāpēc ir būtiski ne tikai ievērot grāmatvedības uzskaites standartus un nodrošināt precīzu darījumu atspoguļošanu, bet arī izprast piemērojamos nodokļu aspektus, lai samazinātu riskus un novērstu iespējamas sankcijas no VID puses.

EKSPERTU VIEDOKĻI

Vairāk ekspertu skaidrojumus un viedokļus skaties MANAKABATA.LV platformā. Reģistrēties bez maksas vai Abonēt.

Tagad arī lietotnē:  App Store · Google Play


MANAKABATA.LV :

MANAKABATA.LV Grāmatvedības serviss

MANAKABATA.LV Apmācības un vebināri