MANAKABATA.LV Ekspertu viedokļi

Jūlija Sauša: vai SIA īpašniekam ir jāmaksā IIN no neatmaksāta aizdevuma summas?


Situācijās, kad uzņēmuma īpašnieks aizdod naudu savai sabiedrībai ar ierobežotu atbildību (SIA) bez procentiem un uzņēmums nespēj atgriezt aizdevumu noteiktajā termiņā, rodas jautājums par nodokļu saistībām. Šajā rakstā Jūlija Sauša, SIA “Jūlijas Saušas juridiskais birojs” valdes priekšsēdētāja, praktizējoša juriste nodokļu jautājumos, skaidro par nodokļu riskiem aizdevuma neatmaksas gadījumā, kā arī aizdevuma segšanā ar SIA piederošo pamatlīdzekli. Kā piemēro iedzīvotāju ienākuma nodokli (IIN) neatmaksātajai aizdevuma summai?

IIN no neatmaksātas aizdevuma summas

Situācija: Uzņēmuma īpašnieks aizdevis naudu bez procentiem savai SIA uz 5 gadiem. SIA nav finansiālas iespējas atgriezt naudu īpašniekam laicīgi pilnā apmērā.

Vai SIA īpašniekam ir jāmaksā iedzīvotāju ienākuma nodoklis (IIN) no neatmaksāta aizdevuma summas, proti, no atlikuma, kas palika neatmaksāts pēc 5 gadiem?

Jūlija Sauša: pēc būtības, nodokļu jomu regulējošie normatīvie tiesību akti neaizliedz fiziskai personai aizdot naudu savam uzņēmumam. SIA darījums, saņemot aizdevumu bez procentiem, tiek veikts (pakalpojums iegādāts) zem tirgus vērtības. Citiem vārdiem sakot, peļņas izņemšana no uzņēmuma nenotiek, un tāpēc uzņēmumu ienākuma nodokļa seku nav.

Fiziskajai personai likums “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” neuzliek par pienākumu veikt darījumus tirgus vērtībā. Tāpēc arī fiziskai personai nodokļu seku nebūtu. Tomēr ir ierobežojumi un pienākumi saistībā ar darījumiem skaidrā naudā, piemēram:

  1. aizdevums nevar būt veikts skaidrā naudā, pārsniedzot 7200 euro;
  2. SIA būtu pienākums līdz nākamā gada 1. februārim deklarēt VID skaidrā naudā veiktos darījumus ar fiziskajām personām, ja viena darījuma summa vienā operācijā ar katru darījuma partneri pārsniedz 3000 euro;
  3. Valsts ieņēmumu dienesta (VID) interneta vietnē ir pieejama plašāka informācijas par skaidras naudas deklarēšanas kārtību.
Aizdevuma segšana ar SIA piederošo pamatlīdzekli

Kādas nianses jāņem vērā, ja puses vienojas naudas vietā segt aizdevumu “ar graudu”, piemēram, SIA piederošiem pamatlīdzekļiem?

Jūlija Sauša: puses varētu veikt savstarpējo ieskaita darījumu, t.i., segt aizdevuma līguma saistības ar atsavināmo aktīvu, taču šādā risinājumā ir jāpievērš uzmanībā dažādiem nodokļu riskiem.

Veicot šo ieskaita darījumu, ir jāsaprot vērtību proporcijas (ieskaitot darījumu vērtības atbilstību tirgus cenām, MANAKABATA.LV red. piezīme) un iespējamās sekas gan no iedzīvotāju ienākuma nodokļa piemērošanas puses, gan no uzņēmumu ienākuma nodokļa puses, kā arī pievienotās vērtības nodokļa piemērošanas skatpunkta, lai neveidojas nevajadzīgi riski.

MANAKABATA.LV red. piezīme: Kopumā veidosies divi saimnieciskie darījumi (1) pamatlīdzekļu pārdošana īpašniekam (SIA realizācija) un (2) savstarpējais ieskaits starp īpašnieku un SIA – aizdevuma parāda segšana ar SIA realizācijas rēķinu par pamatlīdzekļu pārdošanu.

EKSPERTU VIEDOKĻI

Vairāk ekspertu skaidrojumus un viedokļus skaties MANAKABATA.LV platformā. Reģistrēties bez maksas vai Abonēt

Tagad arī lietotnē:  App Store · Google Play


MANAKABATA.LV :

MANAKABATA.LV Grāmatvedības serviss

MANAKABATA.LV Apmācības un vebināri