MANAKABATA.LV Ekspertu viedokļi

Sandra Dzerele: aktualitātes 2023. gada pārskata sastādīšanā


Šajā rakstā ir apkopotas galvenās atšķirības 2023. gada pārskata sagatavošanas procesā no iepriekšējā gada pārskata, revīzijas ekspertes Sandras Dzereles komentārs par gadījumu, ja sabiedrība un revidents nevar savstarpēji vienoties, kā arī izskatīti jautājumi, kas rodas grāmatvežiem, sastādot gada pārskatu.

Aktualitātes 2023. gada pārskata sastādīšanā
  • Gada pārskatu un konsolidēto gada pārskatu likuma 2023. gada grozījumi.
  • Gada pārskata iesniegšanas termiņš – ne vēlāk kā piecus mēnešus pēc pārskata gada beigām (mikro un mazām sabiedrībām).
  • UIN likuma norma par palielināto procentu maksājumu iekļaušanu UIN bāzē:

Ar nodokli apliekamajā bāzē iekļauj procentu maksājumus proporcionāli tam, kādā apmērā pārskata gada parādu saistību (par kurām aprēķināti procentu maksājumi) vidējais apjoms pārsniedz summu, kura vienāda ar četrkāršotu nodokļa maksātāja uzņēmuma gada pārskatā atspoguļoto pašu kapitāla apjomu (pārskata gada sākumā), kas samazināts par ilgtermiņa ieguldījumu pārvērtēšanas rezervi un citām rezervēm, kuras nav radušās peļņas sadales rezultātā.

UIN likuma 10. pants. Nodokļa bāzē iekļaujamie palielinātie procentu maksājumi.
Papildus grāmatveŽiem svarīgi atcerēties
  • Ja uzņēmums saņem aizņēmumus ar procentiem, kas iekļauti PZA, no juridiskām vai fiziskām personām, kas nav kredītiestāde vai līzinga sabiedrība, tam ir pienākums gada beigās aprēķināt – pārliecināties vai neveidojas palielinātie procentu izdevumi, kas iekļaujami UIN bāzē.
  • IR jāņem vērā visi APRĒĶINĀTIE, nevis tikai samaksātie procenti.
  • PAŠU KAPITĀLS pārskata gada sākumā (uz 31.12.2022).
  • Palielinātie % maksājumi ir jārēķina gan par vietējiem, gan par ārvalstu uzņēmumiem (gan par aizņēmumiem EUR, gan citās valūtās).
  • Par katru aizņēmumu saistību vidējais apjoms ir jāaprēķina atsevišķi.
Ko darīt, ja nevar vienoties ar revidentu?

Noskaties Sandras Dzereles, zvērinātas revidentes, SIA “Sandra Dzerele un partneris” partneres, komentāru, ko darīt gadījumā, ja sabiedrība un revidents nevar savstarpēji vienoties.

Citi jautājumi par gada pārskata sagatavošanu

Kāds ir maksimālais pamatlīdzekļu nolietojuma (pēc lineārās aprēķina metodes) periods ēkām un būvēm kapitālsabiedrībai? Kuros dokumentos tas atspoguļots?

Sandra Dzerele: Praksē biežāk piemērotais lietderīgās lietošanas laiks ēkām, ko nosaka vadība ar savu rīkojumu, ir 30-50 gadi. Lietderīgās lietošanas laiks nav noteikts nevienā dokumentā, taču MK noteikumu Nr.775. nodaļā 5.4. ir aprakstīta kārtība, kādā nosaka nolietojumu.

Ja mātes un meitas uzņēmumiem ir niecīgi ieņēmumi, vai ir vajadzīgs zvērināts revidents?

Sandra Dzerele: Ja neizpildās GPKGPL likuma 92.pants un 91.pants. Piemēram, ja uzņēmums divus gadus pēc kārtas nepārsniedz 25 darbinieku skaitu un bilances aktīvus 800’000 eiro apmērā, tad revidentu nevajag.

Ekspertu viedokļi

Vairāk ekspertu skaidrojumus un viedokļus iespējams skatīt, abonējot MANAKABATA.LV platformu. Abonēt


MANAKABATA.LV Grāmatvedības serviss

MANAKABATA.LV Apmācības un vebināri