MANAKABATA.LV Ekspertu viedokļi

Kaspars Rācenājs: kļūdas darba laika uzrādīšanā


Praksē bieži rodas kļūdas, uzrādot darba laiku darba līgumos, kas var radīt neskaidrības un pat novest pie tiesvedības procesiem. Kādas ir kļūdas darba laika uzrādīšanā? Šajā rakstā sniedzam Kaspara Rācenāja, Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības jurista, apkopojumu par biežāk pieļautajām kļūdām darba līgumos attiecībā uz darba laika uzskaiti.

Kļūdas darba laika uzrādīšanā darba līgumā

Kādas ir visbiežāk pieļautās kļūdas summēta darba laika uzradīšanā darba līgumā?

Kaspars Rācenājs: Pilnīgi noteikti summētais darba laiks darba laika organizācijā ir viens no problēmatiskākajiem. Ja pie normāla darba, darba līgumā var nebūt norādītas visas darba stundas, bet gan norādīts normālais darba laiks, ar to teorētiski vajadzētu pietikt. Tajā pašā laikā, pārskatot Darba inspekcijas skaidrojumus, īpaši izcelts, ka summētā darba laika gadījumā dienas un nedēļas stundu skaits tomēr ir jānorāda.

Šajā kontekstā tiek apkopotas dažas no visbiežāk pieļautajām kļūdām summētā darba laika uzrādīšanā darba līgumos. Nevar teikt, ka tās ir pretlikumīgas, tomēr tā ir slikta prakse.

summētā darba laika uzskaites situācijas

Situācija, kad darba laiks nedēļā noteikts līdz 40 stundām ar summēto darba laika uzskaiti.

Kaspars Rācenājs: Šeit atslēgas vārds ir – līdz 40 stundām. Summētajā darba laikā ir jānodrošina normālā darba laika norma. Līdz ar to, kāds būs stundu skaits, kas jānodrošina? Ja līgumā ir šāda redakcija, tad darbiniekam varētu būt jānodrošina, piemēram, tikai 2 stundas nedēļā. Gala rezultātā, vai tas būs nepilnais darba laiks, vai tomēr summētais? Ja tas būs summētais, tad darba devējam ir jānodrošina pilna darba laika norma.

Situācija, kad darbiniekiem noteikts nepilnais summētais darba laiks. Darbs tiek veikts pēc izsaukuma, garantētais darba laiks viena stunda vai piecas stundas mēnesī

Kaspars Rācenājs: Šeit ir runa par tiesību godprātīgu izmantošanu. Ja darba laiks iepriekš nav paredzams un ir jānosaka minimālās stundas, kad darba grafiks nav iepriekš paredzams, un kāds ir minimālais stundu skaits, kas darbiniekam ir garantēts, tad jāņem vērā divas lietas:

  • Pirmkārt, darba devējam varētu šķist, ka, nosakot vismazāko stundu skaitu, viņš var nemaksāt par dīkstāvi, ja nevar nodrošināt darbiniekam garantēto darba stundu skaitu.
  • Otrkārt, ja darbinieks saprot, ka viņam ir noteikts minimālais stundu skaits, viņš var izvēlēties veikt arī blakus darbu, tostarp pie cita darba devēja. Blakus darbu darba devējs vienpusēji nevar noteikt darba kārtības noteikumos vai rīkojumos – tam jābūt noteiktam līgumā vai koplīgumā.

Tātad, nosakot šādu normu darba līgumā, darba devējam ir nopietni jāpiedomā par tiesību normu godprātīgu izmantošanu attiecībā pret darbiniekiem.

Nodokļu kurss

Nodokļu kurss: ātrais kurss par nodokļu piemērošanu
26.09., 01.10., 03.10., 08.10.2024 | 10:00-12:00 | Jūlija Sauša

Nodokļu kursa ietvaros apskatīsim Latvijas nodokļu sistēmas piemērošanu no grāmatvedības un juridiskajiem aspektiem. Mācību laikā dalībniekiem tiks sniegts praktiskais ieskats dažādās nodokļu piemērošanas situācijās. Kursa programma ir elastīga, ļaujot izvēlēties apgūt pilnu kursu vai konkrētas nodarbības, atbilstoši interesēm un vajadzībām.

EKSPERTU VIEDOKĻI

Vairāk ekspertu skaidrojumus un viedokļus skaties MANAKABATA.LV platformā. Reģistrēties bez maksas vai Abonēt

Tagad arī lietotnē:  App Store · Google Play


MANAKABATA.LV :

MANAKABATA.LV Grāmatvedības serviss

MANAKABATA.LV Apmācības un vebināri