MANAKABATA.LV Ekspertu viedokļi

Ņina Podvinska: atbildes par PVN piemērošanu


Šajā rakstā Ņina Podvinska, LNKA valdes locekle, sertificēta nodokļu konsultante, sniedz savas atbildes uz jautājumiem par PVN piemērošanu, ko iesūtīja PVN informatīvā vebināra “PVN piemērošana praktiskajās situācijās 2024” dalībnieki.

PVN REVERSA DARĪJUMI

Nodarbojos ar īstermiņa īri – dzīvokļu izīrēšanu Latvijā (esmu PVN maksātājs). Mans klients ir samaksājis par naktsmītni – Booking.com 100 euro. Booking.com iekasē savu komisiju (piemēram, 10%) un pārskaita man 90 EUR (ar norādi reversais PVN). Kāda PVN % likme man ir jāmaksā VID? Un kam ir jāmaksā?

Ņina Podvinska: Te ir 2 darījumi:
1) Booking.com Jums sniedz pakalpojumu 10 euro vērtībā – tai summai jāaprēķina nodoklis reversā 50-55-64, PVN1 II daļa.
2) Jūs sniedzat viesu izmitināšanas pakalpojumu saviem viesiem, kas apliekams ar PVN 12% likmi. Tā kā par pakalpojumu ar PVN Jūs saņemat 90 euro, tad izrēķiniet PVN 12% ārā no šīs summas: 90/1,12 = 80,36 – 42.rindā, 53.rindā – 9,64 .

Saņēmām naudu par pakalpojumu (tūrisma gidu pakalpojumi, kur ārzemju tūristus gidi vadā pa Rīgu, u.c. Latvijā). Klienti maksā AIRBNB PAYMENTS LUXEMBOURG S.A. (Īrija), GetYourGuide Deutsch (DE), VIATOR LIMITED 7 (ASV). PVN likme ir reversais? Vai tā ir e-komercija? Vai darījums ar juridisko personu? PVN saskaņā ar 19.panta 1.daļu?

Ņina Podvinska: Ja LV uzņēmums (PVN maksātājs) saņem šo platformu pakalpojumus, tad par to daļu, ko patur sev platforma ir reverss, bet par gidu pakalpojumu jāaprēķina PVN 21%, ja tūrists ir no ES.

PVN LIKUMA 19. PANTS (PAKALPOJUMA SNIEGŠANAS VIETAS NOTEIKŠANAS VISPĀRĪGIE NOTEIKUMI)

Vai bija grozījumi 19.pantā 1.daļā tur, kur PVN reverss, t.i. Latvijas PVN maksātājs piegādā Igaunijas PVN maksātājam pakalpojumus, rēķinā nav jāuzrāda PVN likme? Vai tikai ir jāraksta “nodokļa apgrieztā
maksāšana” un viss?

Ņina Podvinska: PVN likuma 19.panta 1.daļa nav mainīta. Grūti spriest par pakalpojuma sniegšanas vietu, jo nav uzrādīts, kāds pakalpojums ir sniegts Igaunijas PVN maksātājam. Ja tas ir tāds, kura sniegšanas vieta vērtējama pēc 19 (1), tad atbilde ir Jā, rēķinā norādāt “nodokļa apgrieztā maksāšana”, 48.2.rinda + PVN2.

ATŠĶIRĪGS PREČU PIEGĀDĀTĀJS UN VAT NUMURS

Detaļas saņemtas par 22 euro no Lielbritānijas – trešā valsts. Atvests bez muitošanas. Piegādātājs rēķinā norādīja nodokļu maksātāja numuru (Francijas PVN numurs). PVN deklarācijā uzrādām reversu ar Francijas PVN?

Ņina Podvinska: Ja prece fiziski ir atsūtīta no kādas ES dalībvalsts un piegādātājs norādījis savu Francijas PVN Nr., tad tā ir preču iegāde ES teritorijā, 50-55-64 + PVN1 II daļa.

PREČU PĀRDOŠANA AR UZSTĀDĪŠANU

Uzņēmums pārdod preces uz Igauniju ar uzstādīšanu Igaunijā. Bet uzstādīšanu veic cits Latvijas uzņēmums. PVN deklarācijā šis darījums no pārdevēja puse ir 45. rinda – kā prece, vai 48.2 – kā pakalpojums?

Ņina Podvisnka: Nē, nav pareizi. Ja Igaunijas pircējs ir PVN maksātājs, tad PVN par šo preču piegādi ar uzstādīšanu jāmaksā Igaunijas darījuma partnerim, jo darījuma vieta ir Igaunija (skat. PVN likuma 12.p.3.d.) Rēķinu Latvijas piegādātājs izraksta bez PVN, darījums – preču piegāde ar uzstādīšanu/vai montāžu. Darījuma vērtībā Jums jāiekļauj arī uzstādīšanas pakalpojuma vērtība. PVN deklarācijā šis darījums jāuzrāda 48.2.rindā. Savukārt uzstādīšanas pakalpojuma sniegšanas vieta ir Latvija, ja Jūs esat PVN maksātājs. Līdz ar to pakalpojuma sniedzējam (LV uzņēmums) rēķinā jāaprēķina PVN 21%, ko Jūs varēsiet atskaitīt kā priekšnodokli – 62.rindā.

PVN MAKSĀTĀJA REĢISTRĒŠANĀS SLIEKSNI PREČU PĀRDOŠANAS DARĪJUMIEM

Kā ir šogad ar PVN maksātāja reģistrēšanās slieksni preču pārdošanas darījumiem ar ES un 3. valstīm?

Ņina Podvisnka: Reģistrācijas slieksnis ir 50 000 euro (skaitām pēdējo 12 mēnešu apgrozījumu, piemēram, 1.februārī – par periodu no 01.02.2023. līdz 31.01.2024.). Ja pērkam no citas ES dalībvalsts kādu preci, tad reģistrācijas slieksnis ir 10 000 EUR kalendāra gadā. Uz preču importu nav sliekšņa.

KĻŪDU LABOJUMS PVN PIEMĒROŠANĀ

Rēķins kļūdaini bija izrakstīts bez PVN fiziskai personai un samaksāts. Kā pareizi izlabot kļūdu, ja fiziska persona nemaksās.

Ņina Podvisnka: Pieņemu, ka LV uzņēmums (PVN maksātājs) ir pārdevis LV fiziskai personai no sava internetveikala preci un rēķinā nav aprēķinājis PVN 21%. Tad šo kļūdu varētu izlabot šādi: piemēram, par preci FP samaksāja 20 euro, tad PVN “velkat” ārā no šīs summas – 20/1,21 x 21% .

PVN MAKSĀTĀJA STATUSS JURIDISKĀS FORMAS MAIŅAS GADĪJUMĀ

Ja saimnieciskās darbības veicējs, kurš ir jau PVN maksātājs, grib pārreģistrēties kā IK , kas notiek ar PVN maksātāja statusu?

Ņina Podvisnka: Domāju, ka reģistrācija paliek spēkā. Bet par PVN numuru pajautājiet VID pie pārreģistrācijas.

PVN PIEMĒROŠANA DARĪJUMOS AR NEKUSTAMO ĪPAŠUMU

SIA A ir nopirkusi no SIA B nekustamo īpašumu (NĪ). Abi ir PVN maksātāji. SIA B gūst ar PVN 12% likmi apliekamos ieņēmumus no šī NĪ iznomāšanas. NĪ pirkuma līgumā ir atrunāts, ka kamēr SIA B nav veicis samaksu SIA A par NĪ, viņam (SIA B) ir pienākums “atdot” peļņu no NI iznomāšanas proporcionāli veiktai samaksai. Vai šāda “peļņas atdošana” ir PVN objekts?

Piemēram, SIA B darījumi decembrī:* nomas ieņēmumi + EUR 1000 (bez PVN) * izmaksas (uzkopšana utt.) – EUR 200 (bez PVN) * peļņa = 1000 – 200 = EUR 800.

* samaksa par NĪ ir veikta 50% apmērā SIA B ir “jāatdod peļņa” SIA A 50% apmēra no EUR 800 = EUR 400. Vai, izrakstot rēķinu, šie EUR 400 ir jāapliek ar PVN?

Ņina Podvisnka: Ja īpašuma tiesības uz šo nekustamo īpašumu (NĪ) jau pieder SIA A, tad runa varētu iet nevis par peļņas sadali, bet par kreditēšanu vai, pareizāk sakot, par procentu maksājumiem, ko preču saņēmējs maksā preču piegādātājam par iespēju uz noteiktu laiku atlikt samaksu par veikto preču piegādi, kuri, ievērojot PVN likuma 39.panta 3.daļas 4.punktu, darījuma ar nodokli apliekamajā vērtībā neiekļauj.
Papildus vēršu uzmanību, ka šajā situācijā ir jāskatās konkrētus līguma noteikumus, lai būtu saprotama veikto darījumu ekonomiskā būtība.

Mācību nodarbības

Aicinām Jūs pievienoties mācību nodarbībām “PVN piemērošana praktiskajās situācijās 2024“, kuru vadīs nozares eksperte, LNKA sertificēta nodokļu konsultante – Ņina Podvinska.

Ekspertu viedokļi

Vairāk ekspertu skaidrojumus un viedokļus iespējams skatīt, abonējot MANAKABATA.LV platformu. Abonēt


MANAKABATA.LV :

MANAKABATA.LV Grāmatvedības serviss

MANAKABATA.LV Apmācības un vebināri