MANAKABATA.LV Ekspertu viedokļi

Ņina Podvinska: PVN priekšnodokļa atskaitīšana, taksācijas periods


Uzņēmuma saimnieciskie darījumi, kuriem ir piemērojams PVN, var būt komplicēti un bieži vien rada jautājumus gan apliekamo darījumu noteikšanā, gan PVN priekšnodokļa atskaitīšanā un deklarēšanā. Šajā rakstā Ņina Podvinska, LNKA valdes locekle un sertificēta nodokļu konsultante, skaidro, kā notiek PVN priekšnodokļa atskaitīšana. Kāds ir tā brīdis un taksācijas periods uzrādīšanai deklarācijā?

Taksācijas periods PVN priekšnodokļa uzrādīšanai

Situācija: SIA Alfa (reģ. PVN maks.) no darījuma partnera SIA Beta (reģ. PVN maks.) ir iegādājies preces savas saimnieciskās darbības un apliekamo darījumu nodrošināšanai un saņēmis nodokļa rēķinu. Prece ir saņemta 30. jūnijā, nodokļa rēķinu, ko SIA Beta ir izrakstījis 28. jūnijā, SIA Alfa ir saņēmis 5. jūlijā.

Kurā taksācija perioda PVN deklarācijā SIA Alfa ir tiesīgs iekļaut PVN, kas saņemtajā nodokļa rēķinā ir norādīts par iegādāto preču vērtību, kā priekšnodokli, ja SIA Alfa taksācijas periods ir viens kalendāra mēnesis?

Ņina Podvinska: Ievērojot PVN likuma 97. panta pirmo daļu, vispārējā gadījumā priekšnodoklis par saņemtajām precēm vai pakalpojumiem no valsts budžetā maksājamās nodokļa summas atskaitāms tajā taksācijas periodā, kad:

  • saņemtas preces (30.06.) vai pakalpojumi un saņemts nodokļa rēķins (05.07.), vai
  • atlīdzība par preču piegādi vai pakalpojumu sniegšanu ir samaksāta pirms preču vai pakalpojumu saņemšanas, bet ne vēlāk kā nākamajā taksācijas periodā.

Tādējādi SIA Alfa ir tiesīga priekšnodokli atskaitīt PVN deklarācijā par jūliju, bet ne vēlāk kā deklarācijā par augustu, ja taksācijas periods ir viens kalendāra mēnesis. Gadījumā, ja SIA Alfa taksācijas periods būtu ceturksnis, tad par 3.ceturksni, bet ne vēlāk kā deklarācijā par 4.ceturksni.

Tomēr situācijās, kas preču piegādātājam rodas saistības nodokli aprēķināt un maksāt iepriekšējā periodā – šajā gadījumā:

  • jūnijā (prece nosūtīta 30.06., nodokļa rēķins izrakstīts 28.06.);
  • preču pircējs ir tiesīgs priekšnodokli iekļaut tajā pašā periodā, kad pārdevējs deklarēs šo darījumu, proti, deklarācijā par jūniju (skat. MK 15.01.2013. noteikumu Nr. 40 Noteikumi par PVN deklarācijām 8. punktu).

Ja reģistrēts nodokļa maksātājs izraksta nodokļa rēķinu par preču piegādi vai pakalpojumu sniegšanu citam reģistrētam nodokļa maksātājam vienā taksācijas periodā un šis cits reģistrēts nodokļa maksātājs saņem preces vai pakalpojumus tajā pašā taksācijas periodā, kad rēķins ir izrakstīts, savukārt reģistrēta nodokļa maksātāja izrakstīto nodokļa rēķinu tas saņem nākamajā taksācijas periodā, bet līdz likuma 118. panta pirmajā daļā noteiktajam deklarācijas iesniegšanas brīdim, tad cits reģistrēts nodokļa maksātājs samaksāto vai maksājamo nodokli par saņemtajām precēm un pakalpojumiem savu apliekamo darījumu nodrošināšanai var atskaitīt kā priekšnodokli tā taksācijas perioda deklarācijā, kurā ir saņemtas preces vai pakalpojumi, bet ne vēlāk kā līdz likuma 97. panta pirmajā daļā noteiktajam priekšnodokļa atskaitīšanas termiņam).

PVN rokasgrāmata

Rokasgrāmata: PVN ceļvedis jautājumos un atbildēs

PVN ceļvedis jautājumos un atbildēs ir detalizēts vadlīniju, situāciju un praktisku risinājumu apkopojums, kas palīdz uzņēmumiem un iestādēm izprast un ievērot pievienotās vērtības nodokļa (PVN) regulējumu. Šis dokuments ir noderīgs visiem, kas vēlas pārliecināties par atbilstību un samazināt riskus, kas saistīti ar nepareizu PVN piemērošanu – gan kā palīgrīks profesionāļiem, gan kā mācību materiāls iesācējiem.

EKSPERTU VIEDOKĻI

Vairāk ekspertu skaidrojumus un viedokļus skaties MANAKABATA.LV platformā. Reģistrēties bez maksas vai Abonēt

Tagad arī lietotnē:  App Store · Google Play


MANAKABATA.LV :

MANAKABATA.LV Grāmatvedības serviss

MANAKABATA.LV Apmācības un vebināri