MANAKABATA.LV Ekspertu viedokļi

Stella Kaprāne: darba attiecības, valsts iestāžu pārbaudes


Šajā rakstā Stella Kaprāne, juriste, sniedz skaidrojumu nodokļu maksātājiem par valsts iestāžu pārbaudēm darba attiecībās. Ko valsts iestādes un inspekcijas pārbauda darba attiecībās?

VIDEO INTERVIJA

Papildus iespējams noskatīties pilnu video interviju ar Stellu Kaprāni par tēmu “Darba attiecības: valsts iestāžu pārbaudes”, kas ir pieejama MANAKABATA.LV platformas abonentiem sadaļā Ekspertu viedokļi.

Skaities vai klausies ekspertus MANAKABATA.LV platformā. Zemāk rakstveidā apkopotas dažas no eksperta atbildēm uz jautājumiem.

Darbinieku instruēšana

Kā pareizi sagatavot un par ko instruēt darbiniekus, ja pēkšņi uzņēmuma ierodas valsts pārbaužu iestādes, piemēram, Valsts ieņēmumu dienests, Valsts darba inspekcija un citas inspekcijas?

Stella Kaprāne: Darba devējs, gatavojoties šādām situācijām, var aprakstīt darbinieka rīcības plānu uzņēmuma iekšējās kārtības noteikumos. Darbiniekam ir pienākums ar to iepazīties un ievērot noteikumus, jo to nosaka darba attiecības. Protams, kad pēkšņi nāk pārbaude, darbinieks uztraucoties var rīkoties citādāk. Tāpēc ir ļoti svarīgi, lai šī instruktāža būtu pieejama darbiniekam viņa darba vietā.

Nepatiesas informācijas sniegšana

Ko darīt, ja darbinieks apzināti sniedz nepatieso informāciju par darba devēju valsts iestādēm pārbaudes laikā?

Stella Kaprāne: Ja darba devējs uzskata, ka darbinieka sniegtā liecība vai dokumenti ir nepatiesi vai nepamatoti, protams, darba devējam ir tiesības konkrētā procesa ietvaros iesniegt savus iebildumus valsts pārbaužu iestādēm un pārsūdzēt konkrētus lēmumus. Tomēr jāņem vērā arī tas, ka darba devējam nav tiesību prasīt, lai darbinieks sniegtu tikai darba devējam interesējošu informāciju. Uzņēmuma vadība nav iesaistīta visos darba procesos, un tāpēc nav garantijas, ka darbinieka sniegtie dati ir nepatiesi, jo vadība vienkārši nevar būt informēta par visiem apstākļiem. Šajā konkrētajā situācijā darba devējam ir jāsniedz pierādījumi un liecības, kas apliecina darba devēja faktu patiesumu.

EKSPERTU VIEDOKĻI

Vairāk ekspertu skaidrojumus un viedokļus iespējams skatīt, abonējot MANAKABATA.LV platformu. Abonēt


MANAKABATA.LV :

MANAKABATA.LV Apmācības un vebināri