MANAKABATA.LV Ekspertu viedokļi

Laila Kelmere: grāmatveža izaicinājumi ikdienas darbā


Šajā rakstā Laila Kelmere, praktizējoša grāmatvede sertificēta nodokļu konsultante, dalās ar pieredzi par šodienas grāmatveža ikdienas darba izaicinājumiem. Kādi ir TOP 3 zināšanas izaicinājumi grāmatvežiem?

VIDEO INTERVIJA

Papildus iespējams noskatīties pilnu video interviju ar Lailu Kelmeri par tēmu “Šī brīža grāmatveža ikdienas darba izaicinājumi”, kas ir pieejama MANAKABATA.LV platformas abonentiem sadaļā Ekspertu viedokļi.

Skaities vai klausies ekspertus MANAKABATA.LV platformā. Zemāk rakstveidā apkopotas dažas no eksperta atbildēm uz jautājumiem.

TOP 3 zināšanas izaicinājumi grāmatvežiem

Kādas zināšanas trūkst grāmatvežiem, pildot darba ikdienas funkcijas?

Laila Kelmere: Grāmatvedība dalās dažādos līmeņos – katrā līmenī ir sava zināšanu specifika. Runājot par iespējamiem trūkumiem kopumā,

  • primārais varētu būt tās, ka mainot darba vietu vienā un tajā paša nozarē, grāmatvedis jaunajā uzņēmumā sastopas ar uzņēmuma darbības specifiku, kas ir atšķirīga no pieredzes iepriekšējā darba vietā. Tāpēc noteikti būs jāapgūst jaunas zināšanas un jāpielāgojas.
  • Otrais – ļoti liela “paļaušanās” uz grāmatvedības sistēmām. Darbs notiek pēc “podziņām” grāmatvedības sistēmās, neiedziļinoties, kas tur “apakšā zem podziņām” notiek. Pastāv viedoklis, īpaši cilvēkiem, kuri ir pieraduši strādāt ar lielām sistēmām, ka podziņu secībai ir būtiska nozīme, lai rezultāts iznāktu pareizs un viss nostrādātu kā vajag. Tā neveidojas iespēja pārbaudīt savu darbu. Atceramies, ka esam cilvēki un arī ieviestajos procesos, strādājot pēc secības, varam kļūdīties.
  • Trešais, runājot par galvenajiem grāmatvežiem, kas strādā milzīgā ātruma režīmā – parasti netiek ņemts vērā kopējais redzējums. Man pašai ir piemērs, ka darba gaitā atnāk kolēģis ar steidzīgo jautājumu un man jāsniedz atbilde uzreiz. Pietrūkst laika izvērt šo jautājumu, lai sniegtu izsmeļošo atbildi, jo gadās, ka jautājums uzreiz neskar tikai vienu lietu, bet var ietekmēt arī citus uzņēmuma procesus, par ko atbildes sniegšanas brīdī nevar uzreiz iedomāties.

Laila Kelmere: Kopējais ieteikums mums visiem attiecībā uz zināšanām – atrast laiku pašiem palasīt likumus, aiziet apmācībās. Jo uzņēmumam var mainīties ne tikai darbības specifika, bet arī biznesa idejas. Piemēram, šodien uzņēmums vēlas iegādāties pamatlīdzekļus būvniecībai, bet rīt jau sāks tos būvēt pats. Un šeit būs jāpielieto citas grāmatvedības uzskaites zināšanas. Esam pieraduši strādāt uz zināšanas bāzes, kas mums ir no iepriekšējas pieredzes, vai nodotas no iepriekšēja kolēģa, stājoties jaunajā darba vietā. Bet tomēr mums ir jāatsvaidzina un jāpapildina savas zināšanas.

Tehnoloģiju grāmatveža izaicinājumi

Vai grāmatvežiem jābūt padziļinātām zināšanām tehnoloģiju jomā?

Laila Kelmere: Nē, visiem grāmatvežiem noteikti padziļinātas zināšanas tehnoloģiju jomā nav nepieciešamas. Jāskatās pēc grāmatvedības funkcijām. Piemēram, ja grāmatvedis ir iesaistīts tikai krājumu uzskaitē, tad viņam iespējams pietiek zināšanu. Taču, ja viņam jāsāk papildus aprēķināt krājumu pašizmaksu, tad noteikti, papildus zināšanas noderētu. Runājot par tehnoloģijām, ir ļoti svarīgi, lai būtu pacietība tās apgūt, kā arī jautāt neskaidrus jautājumus.

Ja man kaut kas neskaidrs, vai neiet, tad es meklēju atbildi. Bet sava praksē sastopos arī ar citām pieejām: ir izdarīts viss, kas patīk, bet kas neskaidrs –atstāts kādam citam. Grāmatvežiem ir jāatceras par grāmatvedības ciklu, tostarp, pielietojot tehnoloģijas darbā: visiem procesiem jābūt izpildītiem. Katrs solis saistīts ar nākamo un ietekmē nodokļu aprēķināšanas bāzi, un, kā rezultātā, ietekmē arī uzņēmuma darbības risku.       

EKSPERTU VIEDOKĻI

Vairāk ekspertu skaidrojumus un viedokļus skaties MANAKABATA.LV platformā. Reģistrēties bez maksas vai Abonēt

Tagad arī lietotnē:  App Store · Google Play


MANAKABATA.LV :

MANAKABATA.LV Grāmatvedības serviss

MANAKABATA.LV Apmācības un vebināri