MANAKABATA.LV Ekspertu viedokļi

Edgars Bisenieks: PVN nereģistrēšanās, Google, Booking, Meta


Vasaras sezona ir pilnā sparā, un daudziem ir vēlme piepelnīties vasaras tirdziņos vai īslaicīgā dzīvokļu izīrēšanā, reklamējot savu produkciju vai pakalpojumus interneta vidē, piemēram, Google, Booking, Meta utt. Kas jāzina šajā gadījumā par PVN reģistrēšanos? Šajā rakstā Edgars Bisenieks, jurists PVN jautājumos, skaidro par PVN piemērošanu, veicot apliekamos darījumus pirms reģistrācijas VID PVN maksātāju reģistrā.

Īslaicīga viesu izmītināšana

Kādas nodokļu sekas varētu rasties pašnodarbinātai personai saņemot un sniedzot elektroniskos pakalpojumos pirms reģistrācijas VID PVN reģistrā? 

Edgars Bisenieks: pieņemsim, ir šāda situācija:

Laika posmā no 01.02.2024. līdz 30.04.2024. pašnodarbināta persona saņēma reklāmas pakalpojumus no Google un Booking 240 eiro vērtībā, reklamējot savu dzīvokli īslaicīgai viesu izmitināšanai. Par šo periodu no klientiem ir saņemti ienākumi 830 eiro apmērā. Ievērojot tūrisma nozares normu prasības, pašnodarbinātā persona reģistrējās VID PVN maksātāju reģistrā 07.05.2024. Par ko būs jāmaksā PVN?

Pirmkārt, pašnodarbinātai personai ir jāsamaksā PVN par Google un Booking.com reklāmas pakalpojumiem 50,40 eiro (240 x 21%). Otrkārt, PVN par saņemtajiem ienākumiem – 88,93 eiro (830 – 830/1,12), jo PVN 12% ir iekļauts saņemtajos ienākumos 830 eiro. Treškārt, būs jāmaksā nokavējuma nauda 0,05% par katru dienu gan par saņemtajiem, gan sniegtajiem pakalpojumiem, kas tiks aprēķināta līdz 06.05.2024. 

Pakalpojumu reklāma Google / Meta

Ja pašnodarbināta persona, reklamējot digitālās izšuvuma paraugus tautas tērpiem, apmaksā Google reklāmas pakalpojumus no saviem privātajiem līdzekļiem, t.i. neizmantojot saimnieciskās darbības veicējas kontu, obligāti jāreģistrējas VID PVN maksātāju reģistrā?

Edgars Bisenieks: saskaņā ar PVN likuma 55.panta 1. daļas 2. punktu pašnodarbinātai personai ir jāreģistrējas VID PVN maksātāju reģistrā pirms pakalpojuma saņemšanas. Līdz ar to jāņem vērā reklāmas pakalpojuma saņemšanas fakts, kas ir izmantots pašnodarbinātas personas saimnieciskajā darbībā, neatkarīgi no tā, kurš par to ir veicis apmaksu.

Tomēr, ja reklāmas pakalpojumu no Google savai saimnieciskajai darbībai pašnodarbināta persona saņemtu par brīvu (bez maksas), tad pienākums reģistrēties VID PVN maksātāju reģistrā dēļ šā darījuma nebūtu.

EKSPERTU VIEDOKĻI

Vairāk ekspertu skaidrojumus un viedokļus skaties MANAKABATA.LV platformā. Reģistrēties bez maksas vai Abonēt

Tagad arī lietotnē:  App Store · Google Play


MANAKABATA.LV :

MANAKABATA.LV Grāmatvedības serviss

MANAKABATA.LV Apmācības un vebināri