MANAKABATA.LV Ekspertu viedokļi

Baiba Grandāne: papildus ienākumu deklarēšana, transporta izmaksas


Saņemot kompensācijas no uzņēmuma, kas nav pakļautas nodokļu aplikšanai, neaizdomājamies, ka tās varētu būt ienākumu deklarēšanas objekts Valsts ieņēmumu dienestā. Šajā rakstā Baiba Grandāne, sertificēta nodokļu konsultante, izskaidro dažādas praktiskās situācijas attiecībā uz komandējuma dienas naudām, taksometra izdevumu atlīdzināšanu un darbinieka privātas automašīnas izmantošanu darba braucienos.

Paskaidrojumi VID ienākumu atbilstības pārbaudēs

VID ir paziņojis, ka pēc 1. septembra tiks veikta ienākumu atbilstības pārbaude. Ņemot vērā, ka daudziem taupīgiem darbiniekiem komandējuma nauda (vai dienas braucienu izdevumi) veido ienākumu daļu, par kuru informācija ir pieejama tikai bankām, bet ne VID, rodas jautājums, vai šie ienākumi nebūtu jādeklarē atbilstošā veidā?

Taksometra pakalpojumu apmaksas normas

Saskaņā ar MK noteikumiem Nr. 969 “Kārtība, kādā atlīdzināmi ar komandējumiem saistītie izdevumi”, par taksometra pakalpojumiem jāsedz 30% no kopējās dienas naudas summas. Taču, ja dienas nauda ir noteikta virs normas, pamatojoties uz vadītāja rīkojumu, vai 30% tiek aprēķināti no šīs palielinātās summas vai no MK noteiktās normas summas?

Patapinājuma līguma izmantošana darba braucienos

Ar uzņēmuma darbinieku ir noslēgts autotransporta patapinājuma līgums. Darbinieks regulāri brauc darba braucienos. Vai šāds līgums ir jāreģistrē VID? Kādi riski vai iespējamās sankcijas var tikt piemērotas darbiniekam vai uzņēmumam no VID puses, ja patapinājuma līgums nav reģistrēts?

Darba samaksas noteikumi

VID vēstules, fizisko personu ienākumu deklarēšana VID
18.09.2024 | 14:00 – 16:00 | Baiba Grandāne

VID ir izstrādājis virkni kontroles pasākumu, kas ietver masveida vēstuļu izsūtīšanu personām, kuru ienākumi un banku kontu apgrozījums liecina par iespējamu neatbilstību deklarētajai informācijai. Šajā procesā būtiska loma ir riska faktoru identificēšanai un pastiprinātai uzraudzībai, kas var rezultēties ar papildus nodokļu uzrēķiniem, padziļinātiem auditiem un citām sankcijām. Kā notiek ienākumu deklarēšana VID?

EKSPERTU VIEDOKĻI

Vairāk ekspertu skaidrojumus un viedokļus skaties MANAKABATA.LV platformā. Reģistrēties bez maksas vai Abonēt

Tagad arī lietotnē:  App Store · Google Play


MANAKABATA.LV :

MANAKABATA.LV Grāmatvedības serviss

MANAKABATA.LV Apmācības un vebināri