MANAKABATA.LV Ekspertu viedokļi

Gundega Dambe: darbinieks vienpusēji uzskaita virsstundas


Bieži vien darbinieks, strādājot attālināti, strādā daudz vairāk stundu nekā paredz viņa darba līgums. Kā rezultātā – darbiniekam rodas virsstundas, kuras viņš izziņo darba devējam un prasa papildus apmaksu. Šajā rakstā sniedzam atskatu no vebināra, kurā Gundega Dambe skaidro, vai šāda situācija ir pieņemama darba praksē.

Kā rīkoties šajā situācijā?

Kas būtu jānoskaidro darba devējam, lai risinātu šo situāciju?

No darba devēja puses, primārais, kas jāizdara, ir objektīvi jāizvērtē, vai tiešām darbiniekam bija nepieciešams strādāt vairāk pie konkrētā darba nekā bija paredzēts un kāpēc tā notika. Vai “vainīgs” ir nepareizi saplānotais laiks no darbinieka puses vai nodarbošanās ar citiem blakus darbiem. Piemēram, paralēla nodarbošanās savos sociālajos tīklos, kas nav saistīta ar darba devēja uzdevumiem, kas kopumā pazemina darba efektivitāti un palielina darba laiku. Vai tomēr “vainīgs” ir komplicēts uzdevums, kas pagarina darba izpildi, un darba devējam ir jāpadomā par darba laika pārplānošanu un iespēju pieslēgt palīgus.

Par ko darba devējam būtu jāvienojas ar darbinieku?

Darba devējam svarīgi ir objektīvi izvērtēt patērētā darba laika kvalitāti, lai būtu pamatots priekšstats par darbinieka izpildīto darbu un nepieciešamību to veikt virsstundu laikā. Par to ir jāvienojas ar darbinieku. Dažreiz darba devēji ignorē “lieko birokrātiju” par vienošanām un tml. Arī veic darbiniekam “piemaksas” virsstundu vietā, kas var izraisīt nozīmīgus finansiālos un reputācijas riskus, strīdu gadījumā ar darbinieku. Kā likums – virsstundas darba devējam ir jāuzskaita atsevišķi.

Kā šis jautājums tika risināts tiesas ceļā

Tomēr dzīvē rodas dažādas situācijas, kad ar vienošanos nebeidzās un konflikts tiek risināts tiesas ceļā. Video ierakstā zemāk uzzini, kā darbinieka vienpusējā virsstundu uzskaite bija izskatīta tiesā.

Aicinām Jūs uzzināt jaunumus un paplašināt savas zināšanas uzņēmuma lietvedības jautājumos bezmaksas vebinārā “Dokumentu noformēšanas aktualitātes 2024“, kuru vadīja nozares eksperte, Latvijas Personāla Vadīšanas Asociācijas valdes locekle – Gundega Dambe.


MANAKABATA.LV :

MANAKABATA.LV Grāmatvedības serviss

MANAKABATA.LV Apmācības un vebināri