MANAKABATA.LV Ekspertu viedokļi

Laila Kelmere un Ita Bekerta: nodokļu salīdzināšana ar VID


Šajā rakstā sniedzam atskatu no grāmatvedības rubrikas “Jautā ekspertam!”, kurā Ita Bekerta, LNKA sertificēta nodokļu konsultante, SIA Balance forte valdes locekle, SIA EK Sistēmas galvenā grāmatvede, LU un LBTU lektore, un Laila Kelmere, LBTU un EKA viesdocente, praktizējoša grāmatvede, dalās praktiskajā pieredzē par tēmu – nodokļu salīdzināšana ar VID.

Līdz 31.01.2024 norit ikgadējā VID administrēto nodokļu un nodevu 2023. pārskata gada slēguma inventarizācija. VID EDS aicina uzņēmumus, saimnieciskās darbības veicējus un iedzīvotājus – VID debitorus un kreditorus – salīdzināt savus grāmatvedības datus ar VID datiem uz 31.12.2023 un pārliecināties, vai tie ir pareizi.

Valsts ienēmumu dienests
nodokļu atlikumi un salīdzināšana ar VID

Kā zinām, visi maksājumi notiek vienotā nodokļu kontā un tālāk tie tiek attiecināti uz nomaksātiem nodokļiem pēc FIFO metodes: pirmie tiek nodzēsti VSAOI, IIN, citi nodokļi un pats pēdējais PVN. Tāpēc nesakritības ar VID nodokļu salīdzināšanā var rasties PVN transakcijas pārskatā. Tad ieteikums laika ietaupīšanai – sākt ar PVN datu sakritības pārbaudi.

Ja nodokļu deklarētās un apmaksātās summas ir vienādas, tad gala rezultāts ir nulle un parādu nav – viss ir perfekti. Problēmas rodas, ja nodokļi nav samaksāti laikā, ir nokavējuma naudas, ir aprēķināti papildus nodokļi VID audita rezultātā,  kā arī ir labotas nodokļu deklarācijas, kas noved pie nodokļu izmaiņām. Līdz ar to ieteikums veikt deklarācijas precizēšanu tajā pašā gadā, kad tika iesniegta pirmreizējā deklarācija.

Vēl papildus pastāv iespēja VID EDS nodokļu datu eksportam / importam Excel formātā, kas ļauj ātri un vienkārši salīdzināt nesakritības. 

Video ieteikumi: nodokļu salīdzināšana ar VID

Laila Kelmere un Ita Bekerta komentē:

Aicinām Jūs uzzināt jaunumus un paplašināt savas zināšanas nodokļu jautājumos vebinārā “Grozījumi nodokļu likumdošanā 2024“, kuru vadīs nozares eksperte, LNKA sertificēta nodokļu konsultante, SIA “Borovkovs & Grandāne” Legal. Tax. Audit valdes locekle – Baiba Grandāne.

* MANAKABATA.LV platformas abonentiem – bez maksas. Abonēt.

Ekspertu viedokļi

Vairāk ekspertu skaidrojumus un viedokļus iespējams skatīt, abonējot MANAKABATA.LV platformu. Abonēt


MANAKABATA.LV Grāmatvedības serviss

MANAKABATA.LV Apmācības un vebināri