MANAKABATA.LV Ekspertu viedokļi

Sandra Dzerele: TOP 3 specifiskie jautājumi 2023. gada pārskatā


Šajā rakstā Sandra Dzerele, zvērināta revidente, SIA “Sandra Dzerele un partneris” partnere, atbild uz specifiskajiem jautājumiem, kas rodas gada pārskata sastādīšanas procesā.

VIdeo intervija
Pamatlīdzekļu nolietojums

Kāds ir maksimālais pamatlīdzekļu nolietojuma periods ēkām un būvēm kapitālsabiedrībai pēc lineārās aprēķina metodes? Kuros dokumentos tas atspoguļots?

Sandra Dzerele: praksē biežāk piemērotais lietderīgās lietošanas laiks ēkām, ko nosaka vadība ar savu rīkojumu, ir 30 -50 gadi. Lietderīgās lietošanas laiks nav noteikts nevienā dokumentā, bet MK 775 “Gada pārskatu un konsolidēto gada pārskatu likuma piemērošanas noteikumi” 5.4. nodaļā ir aprakstīta kārtība, kādā nosaka nolietojumu.

Palielinātie procentu maksājumi

Vai par 2023. gadu ir spēkā UIN likuma 10. pants par procenta pārsnieguma pārrēķinu?

Sandra Dzerele: ja uzņēmums saņem aizņēmumus ar procentiem, kas iekļauti Peļņas vai zaudējumu aprēķinā, no juridiskām vai fiziskām personām, kas nav kredītiestāde vai līzinga sabiedrība, tam ir pienākums gada beigās aprēķināt – pārliecināties vai neveidojas palielinātie procentu izdevumi, kas iekļaujami UIN bāzē. Līdz ar to 2023. gadā ir jāpārrēķina procentu pārsniegumu.

Pārrēķinot procentu pārsniegumu ir jāņem vērā:

  • visi aprēķināti, nevis tikai samaksāti procenti;
  • paša kapitāla summu pārskata gada sākumā, piemēram uz 31.12.2022.;
  • palielinātie procentu maksājumi ir jārēķina gan par vietējiem, gan par ārvalstu uzņēmumiem, gan par aizņēmumiem EUR, gan citās valūtās;
  • par katru aizņēmumu saistību vidējais apjoms ir jāaprēķina atsevišķi.
Zvērināts revidents

Ja mātes un meitas uzņēmumiem ir niecīgi ieņēmumi, vai ir vajadzīgs zvērināts revidents?

Sandra Dzerele: ja neizpildās Gada pārskatu un konsolidēto gada pārskatu likuma 91. un 92. panti, t.i. nepārsniedz divus gadus pēc kārtas darbinieku skaitu 25 un bilances aktīvus 800 000 euro, tad zvērināto revidentu nav jāpiesaista.

Ekspertu viedokļi

Vairāk ekspertu skaidrojumus un viedokļus iespējams skatīt, abonējot MANAKABATA.LV platformu. Abonēt


MANAKABATA.LV :

MANAKABATA.LV Apmācības un vebināri