MANAKABATA.LV Ekspertu viedokļi

Gundega Dambe: atvaļinājumu laiks un veidi


Šajā rakstā Gundega Dambe, Latvijas Personālā Vadīšanas Asociācijas valdes locekle, sniedz skaidrojumu par atvaļinājumu problēmjautājumiem.

Video intervija

Papildus iespējams noskatīties pilnu video interviju ar Gundegu Dambi par tēmu “Darba attiecības un atvaļinājumi”, kas ir pieejama MANAKABATA.LV platformas abonentiem sadaļā Ekspertu viedokļi.

Skaities vai klausies ekspertus MANAKABATA.LV platformā. Zemāk rakstveidā apkopotas dažas no ekspertes atbildēm uz jautājumiem.

Atvaļinājuma laiks

Kāds būtu laiks, kas dod tiesības uz ikgadējo apmaksāto atvaļinājumu?

Gundega Dambe: laikā, kas dod tiesības uz ikgadējo apmaksāto atvaļinājumu, ieskaita laiku, kad darbinieks bijis faktiski nodarbināts pie attiecīgā darba devēja, un laiku, kad darbinieks nav veicis darbu attaisnojošu iemeslu dēļ, iekļaujot:

  • pārejošas darbnespējas laiku;
  • pirmsdzemdību un dzemdību atvaļinājuma laiku;
  • īslaicīgas prombūtnes laiku;
  • darba piespiedu kavējuma laiku, ja darbinieks prettiesiski atlaists no darba un atjaunots iepriekšējā darbā.

Turklāt minētajā laikā neieskaita bērna kopšanas atvaļinājuma laiku un atvaļinājuma laiku bez darba samaksas saglabāšanas, kas ir ilgāks par četrām nedēļām viena gada laikā.

Mācību atvaļinājums

Kādos gadījumos darba devējs var piešķirt mācību atvaļinājumu?

Gundega Dambe: darbiniekam, kurš, nepārtraucot darbu, mācās jebkura veida izglītības iestādē, saskaņā ar darba koplīgumu vai darba līgumu piešķir mācību atvaļinājumu ar darba algas saglabāšanu vai bez tās. Ja darbiniekam noteikta akorda alga, mācību atvaļinājumu piešķir, izmaksājot vidējo izpeļņu vai neizmaksājot to.

Papildus, darbiniekam valsts eksāmena kārtošanai vai diplomdarba izstrādāšanai un aizstāvēšanai piešķir mācību atvaļinājumu, kas nav īsāks par 20 darba dienām gadā, ar darba algas saglabāšanu vai bez tās. Ja darbiniekam noteikta akorda alga, mācību atvaļinājumu piešķir, izmaksājot vidējo izpeļņu.

Papildatvaļinājums

Kam pienākas apmaksātais papildatvaļinājums?

Gundega Dambe: ikgadējo apmaksāto papildatvaļinājumu piešķir darbiniekiem, kuriem ir:

  • trīs vai vairāki bērni vecumā līdz 16 gadiem vai bērns invalīds — trīs darba dienas;
  • mazāk kā trīs bērni vecumā līdz 14 gadiem – vienu darba dienu;
  • īpašu risku pakļautība darbā — ne mazāk kā trīs darba dienas.

Darba koplīgumā vai darba līgumā var noteikt citus gadījumus (nakts darbs, maiņu darbs, ilggadējs darbs u.c.), kad darbiniekam piešķirams ikgadējais apmaksātais papildatvaļinājums.

Apmācības par atvaļinājumiem

Vebinārā ”Atvaļinājumi un to kompensācijas: praktiskie ieteikumi un risinājumi”, ko vadīs lektore Gundega Dambe, tiks izskatītas tādas tēmas, kā atvaļinājumu veidi un izmantošanas tiesības, atvaļinājuma kompensācija, biežākās darba devēju problēmas atvaļinājumu jautājumos u.c.

Ekspertu viedokļi

Vairāk ekspertu skaidrojumus un viedokļus iespējams skatīt, abonējot MANAKABATA.LV platformu. Abonēt


MANAKABATA.LV :

MANAKABATA.LV Apmācības un vebināri