MANAKABATA.LV Ekspertu viedokļi

Baiba Grandāne: ēnu ekonomikas ierobežošanas plāns


Šajā rakstā Baiba Grandāne, LNKA sertificēta nodokļu konsultante, sniedz skaidrojumu nodokļu maksātājiem par ēnu ekonomikas ierobežošanas plāna 2024-2027 ietekmi uz nodokļu maksātāju.

VIDEO INTERVIJA

Papildus iespējams noskatīties pilnu video interviju ar Baibu Grandāni par tēmu “Finanšu ministrijas ēnu ekonomikas ierobežošanas plāns 2024-2027: kā tas ietekmēs nodokļu maksātājus?”, kas ir pieejama MANAKABATA.LV platformas abonentiem sadaļā Ekspertu viedokļi.

Skaities vai klausies ekspertus MANAKABATA.LV platformā. Zemāk rakstveidā apkopotas dažas no eksperta atbildēm uz jautājumiem.

Plāna ietekme uz nodokļu maksātājiem

Ko sagaidīt nodokļu maksātājiem no ēnu ekonomikas ierobežošanas plāna īstenošanas kopumā?

Baiba Grandāne: Pirmkārt ir jāatzīst, ka plāns ir tikai plāns. Tas nav likums, nav norma, bet gan ideja, kura tiks realizēta ar izmaiņām likumā. Nodokļu maksātājiem tas var radīt papildu birokrātijas slogu. Piemēram, bankām būs jāziņo par skaidras naudas iemaksām un izmaksām, kas palielinās papildus administratīvo slogu. Savukārt, būvniecībā EDLUS tiks samazināts elektroniskās uzskaites reģistrācijas slieksnis. Līdz ar to būvniekiem būs vairāk administrēšanas darbu objektu uzstādīšanā, kartes izsniegšanā utt.

Protams, paredzēts arī uzlabot dažādus nodokļu administrēšanas procesus, piemēram, vienkāršot iedzīvotāju ienākuma nodokļu atmaksu no gada ienākuma deklarācijas. Viens no plāna svarīgākajiem pieturpunktiem ir realizēt, lai nodokļu maksātāji redzētu atdevi no ieguldītā. Uzņēmējiem dažādās nozarēs būs jāievieš papildus kontroles procesi, īstenojot lielo mērķi – uzlabot ēnu ekonomikas ierobežošanas sistēmu kopumā.

Kvalitatīva komunikācija ar VID

Ko darīt pašam nodokļu maksātājam saistībā ar ēnu ekonomikas ierobežošanas plāna realizāciju?

Baiba Grandāne: Galvenais plāna uzraugs ēnu ekonomikas apkārošanā ir Valsts ieņēmumu dienests. Līdz ar to Valsts ieņēmumu dienestu jāuztver kā sadarbības partneri. Ar VID ir jākomunicē un jāskaidro šaubīgos jautājumus un situācijas. Mans ieteikums ir sekot līdzi visām izmaiņām, kas ietvertas šī plāna realizācijas kontekstā, lai nenokavētu un nepalaistu kaut ko garām. Laicīgi reaģējiet uz dienesta pieprasījumiem, kā arī reitinga un statistikas radītājiem. Prasiet skaidrojumus no VID par visu, kas nav saprotams. Turklāt, pēc vajadzības tagad ir iespējams lūgt klātienes tikšanos ar Valsts ieņēmumu dienesta pārstāvi. Tikai kvalitatīva komunikācija var nodrošināt labākos rezultātus un mazināt negatīvās sekas nodokļu maksātājiem.

EKSPERTU VIEDOKĻI

Vairāk ekspertu skaidrojumus un viedokļus iespējams skatīt, abonējot MANAKABATA.LV platformu. Abonēt


MANAKABATA.LV :

MANAKABATA.LV Apmācības un vebināri