MANAKABATA.LV Ekspertu viedokļi

Ņina Podvinska: PVN reģistrācijas pienākums


Šajā rakstā Ņina Podvinska, LNKA valdes locekle, sertificēta nodokļu konsultante, sniedz skaidrojumu nodokļu maksātājiem, kāds ir PVN reģistrācijas pienākums un kādas ir tiesības atskaitīt priekšnodokli.

Video intervija

Papildus iespējams noskatīties pilnu video interviju ar Ņinu Podvisnku par tēmu “PVN reģistrācijas pienākums”, kas ir pieejama MANAKABATA.LV platformas abonentiem sadaļā Ekspertu viedokļi.

Skaties vai klausies ekspertus MANAKABATA.LV platformā. Zemāk rakstveidā apkopotas dažas no ekspertes atbildes uz jautājumiem.

PVN reģistrācija uz konkrēto laiku

Kādos gadījumos man jāreģistrējas PVN maksātāju reģistrā vienreizējam darījumam? Kāda būs kārtībā? Vai arī ir iespēja reģistrēties PVN maksātāju reģistrā uz konkrēto laiku?

Ņina Podvinska: nodokļu maksātājs var reģistrēties uz konkrēto laiku PVN maksātāju reģistrā. Diemžēl reģistrācija uz konkrēto darījumu veikšanu nepastāv. Praksē bieži vien sastopamies ar gadījumiem, kad nepieciešams veikt kādu vienreizēju lielo darījumu, kas pārsniedz 50 000 euro apgrozījumu slieksni. Līdz ar to ir nepieciešama reģistrācija PVN maksātāju reģistrā. Ja pēc šī darījuma veikšanas apgrozījums plānots zem noteikta PVN reģistrācijas sliekšņa, protams, nodokļu maksātājam ir tiesības labprātīgi atteikties no PVN maksātāja statusa. Papildus jāpievērš uzmanība PVN likuma 59. pantam, kurā skaidri atrunāti gadījumi, kad nodokļa maksātājs var nereģistrēties VID PVN maksātāju reģistrā.

Tiesības atskaitīt priekšnodokli

Vai es drīkstu izdalīt PVN priekšnodokli par uzņēmuma saimnieciskiem izdevumiem pirms PVN numura saņemšanas? Kādos gadījumos? Kādā kārtībā?

Ņina Podvinska: PVN likuma 93. pants nosaka kārtību, kad nodokļu maksātājam ir tiesības atskaitīt priekšnodokli par iegādātajām precēm, saņemtajiem pakalpojumiem un importētajām precēm pirms reģistrācijas VID PVN maksātāju reģistrā.

Rezumējot likumdevēja teikto, PVN priekšnodokli nedrīkst atskaitīt par precēm, kas iegādātas agrāk nekā 12 mēnešus pirms datuma, kurā nodokļa maksātājs tiek reģistrēts PVN maksātāju reģistrā. Un attiecīgi par pakalpojumiem – agrāk nekā trīs mēnešus pirms datuma.

Jāmin, ka priekšnodokli nedrīkst atskaitīt par vieglo pasažieru automašīnu iegādi, izņemot gadījumus, kad vieglo pasažieru automašīnu izmanto vai tā tiks izmantota tādu ar nodokli apliekamu darījumu nodrošināšanai kā autovadīšanas prasmes apmācība, taksometru pakalpojumu sniegšana, vieglo pasažieru automašīnu nomas pakalpojumu sniegšana, vieglo pasažieru automašīnu piegādes vai nomaksas pirkuma darījumi. Kā arī priekšnodokli nedrīkst atskaitīt par administratīvajiem izdevumiem. Piemēram, biroja telpu nomu, biroja uzturēšanas pakalpojumiem, elektronisko sakaru pakalpojumiem, degvielas iegādi, transportlīdzekļu nomas pakalpojumiem, kuri ir radušies pirms nodokļa maksātāja reģistrācijas VID PVN maksātāju reģistrā.

Par ko tomēr drīkst atskaitīt priekšnodokli?

Ņina Podvinska: priekšnodokli drīkst atskaitīt ievērojot 93. pantā minētos ierobežojumus par:

  • preču krājumiem un nodokļa maksātāja paša ražotajām precēm;
  • pamatlīdzekļiem;
  • precēm un pakalpojumiem, kurus nodokļa maksātājs izmantojis paša ražotajiem vai būvētajiem pamatlīdzekļiem, ja tie nav nodoti ekspluatācijā, — atskaitāmā priekšnodokļa summu veido ar pamatlīdzekļa izveidošanu tieši saistītās izmaksas par saņemtajām precēm un pakalpojumiem;
  • pakalpojumiem, pamatojoties uz nodokļa maksātāja pilnvarotās personas apstiprināto sarakstu.

Svarīgi, ka pirmo PVN deklarāciju nodokļa maksātājs iesniedz vienlaikus ar dokumentiem, kas pamato atskaitāmo priekšnodokli. Jāpievieno pilnvarotās personas apstiprināto inventarizācijas sarakstu par precēm, pakalpojumiem, krājumiem un pamatlīdzekļiem.

Ekspertu viedokļi

Vairāk ekspertu skaidrojumus un viedokļus iespējams skatīt, abonējot MANAKABATA.LV platformu. Abonēt


MANAKABATA.LV :

MANAKABATA.LV Apmācības un vebināri