MANAKABATA.LV Ekspertu viedokļi

Ņina Podvinska: PVN maksātāja statusa zaudēšana


Šajā rakstā Ņina Podvinska, LNKA valdes locekle, sertificēta nodokļu konsultante, sniedz skaidrojumu nodokļu maksātājiem par PVN maksātāja statusa zaudēšanu.

VIDEO INTERVIJA

Papildus iespējams noskatīties pilnu video interviju ar Ņinu Podvisnku par tēmu “PVN maksātāja statusa zaudēšana, tiesvedības procesi”, kas ir pieejama MANAKABATA.LV platformas abonentiem sadaļā Ekspertu viedokļi.

Skaities vai klausies ekspertus MANAKABATA.LV platformā. Zemāk rakstveidā apkopotas dažas no eksperta atbildēm uz jautājumiem.

PVN statusa zaudēšana

Kādos gadījumos VID anulē PVN maksātāja statusu?

Ņina Podvinska: Šie gadījumi ir aprakstīti PVN likuma 73. pantā. Pamatā izslēgšanas pamatojums dalās divās daļās:

  • Labprātīga izslēgšana, piemēram, neto apgrozījuma krituma dēļ uzņēmums vēlas attiekties no PVN numura, jo vairs neatbilsts PVN maksātāja reģistrācijas slieksnim. Pastāv arī citi gadījumi kā uzņēmuma likvidācijās process, fiziskām personām – PVN maksātāja miršana u.c.
  • Pēc Valsts ieņēmumu dienesta lēmuma. Visizplatītākais gadījums ir PVN deklarāciju neiesniegšana vai savlaicīga neiesniegšana. Mans ieteikums –  iesniegt PVN deklarācijas laicīgi, vismaz “pa nullēm”. Piemēram, ārpakapojuma grāmatvedis nav saņēmis no sava klienta visus attaisnojuma dokumentus priekš PVN deklarācijas sastādīšanas par konkrēto periodu. Viņš var laicīgi iesniegt PVN deklarāciju un pēc tām to labot vai precizēt, pamatojoties uz likuma “Par nodokļiem un nodevām” 16.pantu. Protams, šajā gadījumā ir jārēķinās ar iespējamo nokavējuma naudu, kas būs jāpiemaksā valsts budžetā, kopā ar aprēķināto nodokļi. Otrais gadījums – nepatiesas informācijas sniegšana PVN deklarācijā. Tas pārsvarā notiek, kad darījuma partneris tiek pārbaudīts PVN auditā. Tāpēc ir ļoti svarīgi, sastādot deklarāciju, pārbaudīt darījuma partneru PVN maksātāja statusu. Dzīvē ir bijuši gadījumi, kad darījuma partneris, kuram vairs nav aktīvs PVN maksātāja statuss, joprojām piestāda rēķinus uzņēmumam ar PVN. Trešais – finanšu resursu neesamība vai trūkums, lai uzņēmums veiktu atbilstošu saimniecisko darbību tajos apjomos, ko viņš uzrada PVN deklarācijā.   
PVN priekšnodokļa atgriešana

Par kādu periodu uzņēmumam ir jāatgriež PVN priekšnodokli valsts budžetā PVN statusa zaudēšanas gadījumā?

Ņina Podvinska: Sākumā uzņēmumā ir jāveic inventarizācija par atlikumiem pamatlīdzekļos, krājumos un citos aktīvos, par kuriem bija atskaitīts priekšnodoklis. Uzņēmums vairs neizmantos šos atlikumus ar PVN apliekamo darījumu nodrošināšanai. Galvenais kritērijs priekšnodokļa atskaitīšanai ir šāds – visi iegādātie aktīvi jāizmanto apliekamo darījumu nodrošināšanai. Darbojas svaru princips – uz viena kausa jābūt apliekamajam nodoklim, uz otra – atsvarim, proti, priekšnodoklim, lai būtu līdzsvars. PVN priekšnodokļa korekcijas veikšanā gadījumā, kad uzņēmums tiek izslēgts no PVN maksātāja reģistra, ir jāievēro PVN likuma 104. panta nosacījumi.

EKSPERTU VIEDOKĻI

Vairāk ekspertu skaidrojumus un viedokļus iespējams skatīt, abonējot MANAKABATA.LV platformu. Abonēt


MANAKABATA.LV :

MANAKABATA.LV Apmācības un vebināri